Još jedan napad na gej osobu – Vlada Srbije i dalje bez sistemskih rešenja protiv nasilja

Beograd, 27.11.2011.

Gej strejt alijansa (GSA) izražava najdublju zabrinutost zbog poslednjeg u nizu učestalih fizičkih napada po osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta koji se dogodio u noći između 25. i 26. novembra 2011. godine u strogom centru Beograda u neposrednoj blizini Trga Republike.

Prema informacijama o napadu koje je M.P. (26) prijavio GSA, on je izašavši iz pekare krenuo ka obližnjoj stanici noćnog gradskog prevoza, kada je mlađi muškarac u društvu još dva mladića počeo da mu dobacuje: “Plavušanu! Alo, pederu, gde si pošao?!”. M.P. ga je upitao šta želi od njega i rekao mu da ga ostavi na miru uputivši se dalje ka Trgu Republike. Napadač, međutim, nije odustao i uz salvu psovki i homofobičnih uvreda više puta napao M.P. najpre ga šutnuvši u leđa, a zatim ga udarajući pesnicama po glavi. M.P. je pokušavao da se odbrani i pobegne, ali je napadaču “u pomoć” pritekao i njegov drug. M.P. je u jednom od pokušaja da pobegne ka autobusu noćnog prevoza uspeo da telefonom pozove policiju, ali to uopšte nije sprečilo napadača da nastavi da ga tuče i vređa. Na čitav napad koji je trajao nekoliko minuta, niko od prolaznika i ljudi koji su čekali autobus nije reagovao, što se ponavlja po ko zna koji put i postaje pravilo kod ovakvih slučajeva.

Policija je nakon desetak minuta došla i na licu mesta saslušala prvog napadača, dok su ostali u međuvremenu pobegli. Iako je najpre negirao da je učestvovao u napadu na M.P, u jednom trenutku mu je ispred policije glasno zapretio: “Hoćeš sad još dva sata da te bijem?!“, ali policajci na to uopšte nisu reagovali.

Policajci su napadača priveli u policijsku stanicu, a napadnutog mladića odveli u Urgentni centar gde mu je ustanovljena kontuzija glave i lica uz izražene podlive iznad i ispod levog oka. Policija je napadača na kraju pustila i protiv njega podnela samo prekršajnu prijavu.

GSA je posebno zabrinuta zbog činjenice da ni posle više od mesec dana od pokušaja ubistva devojke koja je nosila majicu sa obeležjima Parade ponosa i protesta protiv nasilja „Dosta je!“ Vlada Srbije nije formirala međuresornu komisiju koja će se baviti izradom nacionalnog programa za sistemsku borbu protiv nasilja i diskriminacije kao što je obećala.

Sve je više očigledno da se napadi i fizičko nasilje nad LGBT populacijom dešavaju svakodnevno preko cele godine i da se broj tih napada povećava. Zato GSA poziva Vladu Republike Srbije i druge državne organe, a posebno policiju i pravosuđe da pod hitno krenu u donošenje i primenu sistemskih mera za smanjenje nasilja nad LGBT populacijom i drugim manjinskim grupama.

GSA zahteva da se pod hitno donesu izmene Krivičnog Zakona i da se uvede institut zločina iz mržnje kojim bi se teže kažnjavala krivična dela koja za motiv imaju seksualnu orijentaciju ili bilo koje drugo lično svojstvo žrtava.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube