Obeležen 27. jun – Međunarodni Dan ponosa akcijom “Zona slobodna od mržnje” i šetnjom centrom Beograda

Beograd, 27.06.2013.

Međunarodni Dan ponosa obeležen je danas u Beogradu akcijom pod sloganom “Zona slobodna od mržnje” i kraćom šetnjom od Trga Republike centralnim beogradskim ulicama.

Zona-slobodna-od-mrznje-04_foto-Ninoslav-Boskov

Ovu akciju zajednički su organizovali Žene u crnom (ŽUC), Gej strejt alijansa (GSA), IDAHO Beograd, Gej lezbejski info centar (GLIC), Asocijacija “Duga”, Novosadska lezbejska organizacija (NLO), a pridružili su im se i aktivisti drugih nevladinih organizacija.

Skupu koji je počeo u 12 časova i koji je okupio oko 150 učesnika su između ostalih prisustvovali i poslanik Liberalno demokratske partije (LDP) Miljenko Dereta, zamenica Zaštitnika građana Tamara Lukšić Orlandić, dramska spisateljica Biljana Srbljanović, prva trans osoba u Srbiji koja je javno govorila o svom životu u dokumentarnom filmu “Ja kad sam bio klinac, bila sam klinka” Gordana Mitrović, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i civilnog sektora.

Skup je počeo okupljanjem na Trgu Republike uz kratko obraćanje organizatora a zatim su učesnici krenuli u šetnju Knez Mihailovom i Zmaj Jovinom ulicom do Obilićevog venca gde je 2009. godine ubijen francuski državljanin Bris Taton. Bris Taton je tada u Beograd došao na utakmicu svog kluba Tuluza i u atmosferi mržnje i pojačanih društvenih tenzija pred najavljenu Paradu ponosa brutalno je pretučen od strane ultra desničarskih huligana..

Učesnici šetnje su nosili veliki transparent na kome je pisalo “Zona slobodna od mržnje”, zastavu duginih boja dugačku osam metara, kao i veliki broj manjih zastava duginih boja. Skup je obezbeđivala policija a mnogi građani su tokom šetnje pozdravljali kolonu, pružali svoju podršku a neki su se i pridružili. Skup je završen bez ijednog incidenta.

Lazar Pavlović, predsednik GSA, rekao je da su se aktivisti nevladinih organizacija okupili na Trgu Republike kako bi obeležili Međunarodni dan ponosa LGBT osoba, poslali poruku protiv nasilja, ali i da bi se solidarisali sa svim drugim ugroženim grupama u društvu koje trpe nasilje. “Želimo da se solidarišemo sa njima i da pokažemo da mi to ne prihvatamo i da ćemo se protiv toga boriti nenasilnim sredstvima” rekao je Pavlović i istakao da LGBT osobe u Srbiji žele da žive dostojanstveno kao i svi drugi građani i građanke, a ne da žive pod teretom sramote. “Nasilje i mržnja su ogroman problem čitavog društva i u njegovo rešavanje se moraju uključiti mnogobrojni društveni i politički činioci. Zato LGBT pokret u Srbiji uz podršku drugih organizacija na ovaj način, ali i kroz razne druge pojedinačne i zajedničke akcije, želi da ukaže i na preko potrebnu izgradnju i jačanje društvene solidarnosti, kako one između različitih manjinskih grupa tako i solidarnosti i tolerancije u celom društvu”.

Na Obilićevom vencu je minutom ćutanja odata pošta Brisu Tatonu, a na mesto gde je on ubijen na stepeništu Obilićevog venca položena je velika zastava duginih boja koju su učesnici nosili tokom šetnje. Organizatori skupa su poručili da ovakvi zločini iz mržnje ne smeju nikada više da se ponove i da će ubuduće svakog 27. juna ovakvim akcijama pod istim sloganom “Zona slobodna od mržnje”, simbolično “oslobađati” razne lokacije u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji od svih oblika ksenofobije, rasizma, homofobije, šovinizma i mržnje i netrpeljivosti prema različitim društvenim grupama i pojedincima.

……

Međunarodni Dan ponosa (Pride Day) obeležava se svuda u svetu kao znak sećanja na Stounvolsku revoluciju – prvu otvorenu pobunu protiv sistematskog hapšenja, progona i zlostavljanja lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba od strane američkih vlasti. U noći između 27. i 28. juna 1969. godine u gej klubu Stounvol-In u Njujorku sprovedena je (još jedna u nizu) policijska racija, koja je prerasla u spontani fizički sukob između policije i LGBT osoba koje su odlučile da se suprostave maltertiranju i zahtevale poštovanje svojih ljudskih i građanskih prava. Policija je uhapsila vođe protesta, vodenim topovima razbila ostale okupljene, ali su se demonstarcije proširile na ostatak Njujorka i nastavile sledećih dana vodeći ka velikim pozitivnim promenama. Ovi protesti predstavlju začetak organizovanog aktivizma i savremenog pokreta za uspešno ostvarivanje prava LGBT zajednice u Americi, a zatim i u ostatku sveta.

Ponos u kontekstu proslave Međunarodnog Dana ponosa označava potrebu da LGBT osobe žive dostojanstveno kao i svi drugi građani, kao i da participiraju u svim društveno-političkim tokovima ravnopravno a ne kao prikriveni građani drugog reda sa teretom sramote sopstvenog postojanja.

Info centar GSA
Foto: Ninoslav Boškov; RFE/RL (Vladimir Lukić)
Video: Tanjug, Blic

Facebook

Twitter

YouTube