Nataša Mićić (LDP): Oko vrednosti za koje se zalažemo nema “ali”

Beograd, 7. mart 2014. godine

Na upitnik o LGBT pravima koji je Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) poslala političkim strankama koje učestvuju na republičkim izborima u ime Liberalno demokratske partije (LDP) odgovorila je Nataša Mićić, potpredsednica ove stranke i kandidatkinja za poslanicu na listi koalicije Čedomir Jovanović – LDP, BDZS, SDU.

Natasa-Micic-LDPUkratko, Nataša Mićić kaže da je LDP od svog osnivanja podržavao LGBT zajednicu bez zadrške, da su učestvovali u donošenju Zakona o zabrani diskriminacije i reagovali kada je taj zakon bilo povučen iz procedure, da su uvek podržavali Paradu ponosa, kao i da je njihov lider Čedomir Jovanović učestvovao na ovom događaju 2010. U narednom periodu LDP će insistirati na nultoj toleranciji za nepoštovanje Zakona o zabrani diskriminacije i baviće se bezbednošću LGBT osoba, povećanjem vidljivosti i pravnog položaja LGBT zajednice, senzibilizacijom društva i edukacijom mladih, a podržavaju i pravno regulisanje istopolnih zajednica. Mićić je pozvala LGBT zajednicu da glasa za LDP jer su, kako kaže, jedina stranka koja se zalaže za poštovanje ljudskih prava LGBT osoba.

Na pitanje šta je LDP uradila na poboljšanju položaja LGBT zajednice u Srbiji od prethodnih republičkih izbora 2012. godine, Nataša Mićić je u upitniku odgovorila:
„LDP je od republičkih izbora 2012. godine radila sve ono što je radila i od svog osnivanja. Bili smo i ostali jedina stranka koja se beskompromisno zalaže za poštovanje ljudskih prava LGBT osoba, dok su predstavnici svih drugih političkih partija o problemima i zahtevima LGBT zajednice govorili u najmanju ruku sa zadrškom, uvek sa nekim “ali”. Jedan od stubova politike LDP je poštovanje ljudskih prava i oko vrednosti za koje se zalažemo nema “ali”.
2005. godine smo napravili stranku upravo zbog toga što ni jedan političar niti partija nisu bili spremni da brane svako individualno pravo građana. Naša suštinska borba protiv usvajanja Ustava iz 2006. godine se odnosila na deo kojim su rešavana pitanja ljudskih prava i građanskih sloboda.
Još u oktobru 2007. godine smo Skupštini predložili Zakon o zabrani diskriminacije kojim je bilo predviđeno unapređenje pravnog okvira LGBT osoba. Skupština je tek u martu 2009. godine usvojila Zakon o zabrani diskriminacije, isključivo zahvaljujući podršci poslanika LDP, pošto predstavnici koalicije SPS-PUPS-JS nisu glasali za ovaj zakon, iako su tada bili članica vladajuće koalcije. Ta koalicija se tada, kao i uvek, mnogo lakše dogovarala o podeli upravnih odbora nego o unapređenju ljudskih prava u Srbiji.
Takođe, jedini smo reagovali na povlačenje predloga tog zakona iz skupštinske procedure svega nekoliko sati pre nego što je trebalo da bude usvojen, a nakon intervencije Srpske pravoslavne crkve.
Čedomir Jovanović je jedini stranački lider koji je prisustvovao Paradi ponosa. Svake godine pružali smo političku podršku organizatorima Prajda. Takođe, podršku smo pružali i kroz institucije grada Beograda od 2008. do 2012. godine, kada zahvaljujući LDP na vlast nisu došli oni koji su ga toliko puta zapalili.“

Kao prioritete i aktivnosti kojima će se njena stranka u narednom periodu baviti kada su u pitanju ljudska prava LGBT osoba Mićić je navela nultu toleranciju za nepoštovanje Zakona o zabrani diskriminacije, bezbednost LGBT osoba, unapređenje vidljivosti i pravnog položaja LGBT osoba, senzibilizaciju društva prema LGBT populaciji i edukaciju mladih o LGBT problematici.

Nataša Mićić je potvrdno odgovorila na pitanje da li LDP podržava pravno regulisanje imovinskih odnosa, zdravstvenog osiguranja i drugih pitanja od značaja u istopolnim zajednicama naglasivši da se njena stranka zalaže za unapređenje prava LGBT osoba u svim oblastima života, uključujući i ovo pitanje.

„LDP je jedina stranka koja se zalaže za poštovanje ljudskih prava LGBT osoba. Jedino je Željko Ožegović, naš kandidat za gradonačelnika, jasno rekao da će ako bude izabran stati na čelo Parade ponosa. To prethodni gradonačelnik ne može, jer se već izjasnio, a ostale pozivamo da se o tome izjasne“ zaključila je Mićić odgovarajući na pitanje zbog čega LGBT osobe na predstojećim republičkim izborima treba da glasaju baš za njenu političku partiju.

Info centar GSA
Foto: LDP

GSA je i u ovom izbornom ciklusu za parlamentarne izbore pokrenula kampanju pod nazivom „Tvoj glas, tvoje sutra“, koja ima za cilj da se političke stranke i grupacije koje učestvuju na republičkim izborima izjasne o pitanjima vezanim za ljudska prava, među kojima su i prava LGBT osoba, kao i da ova pitanja i konkretna rešenja za smanjenje nasilja, diskriminacije i homofobije uključe u svoje predizborne programe i platforme. Takođe, cilj kampanje je i da pozove LGBT osobe, ali i njihove roditelje, rođake, prijatelje i sve druge građane, da izađu na izbore i glasaju za one političke opcije koje se, između ostalog, zalažu za poboljšanje položaja LGBT populacije, ravnopravnost i poštovanje ljudskih i manjinskih prava.
Alijansa će se kroz različite aktivnosti u kampanji potruditi da LGBT populaciji i svim zainteresovanim građanima pruži jasan uvid u stavove političkih stranaka, grupa i koalicija koji se tiču ljudskih prava LGBT osoba. Kampanja GSA „Tvoj glas, tvoje sutra“ će se najvećim delom odvijati na Internetu i preko društvenih mreža i može se pratiti na sajtu GSA u rubrici Izbori 2014. (www.gsa.org.rs/izbori-2014), kao i na društvenim mrežama Fejsbuk (www.facebook.com/GSAlijansa) i Tviter (www.twitter.com/GSAlijansa).

Facebook

Twitter

YouTube