Samofalov: Za NDS su ljudska prava jedan od apsolutnih prioriteta

Beograd, 05.03.2014.

Na upitnik Gej strejt alijanse (GSA; Alijansa) o ljudskim pravima LGBT populacije koji je uputila političkim strankama i grupacijama koje učestvuju na republičkim izborima, prvi je, u ime Nove demokratske stranke (NDS), odgovorio Konstantin Samofalov, kandidat za narodnog poslanika ove političke partije.
Konstantin-Samofalov-NDSSamofalov je kao poslanik i član parlamentarnog odbora za odbranu i bezbednost 2010. godine učestvovao u radu koordinacionog tela sastavljenog od predstavnika različitih državnih institucija i predstavnika organizacionog odbora Parade ponosa a koje je imalo za cilj što bolju saradnju i koordinaciju između institucija važnih za organizaciju ovog događaja.

Ukratko, kada je u pitanju poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji NDS će se zalagati za parlamentarnu debatu, podizanje društvene svesti, smanjenje diskriminacije i insistiraće na nastavku promovisanja tolerancije kao što su to činili i ranije. Nisu se jasno odredili oko pravnog regulisanja pitanja od značaja u istopolnim zajednicama, ali su raspoloženi da učestvuju u širokoj javnoj raspravi na ovu temu koja bi dovela do kvalitetnih rešenja. LGBT populaciju pozivaju da glasa za njih tvrdnjom da su im ljudska i manjinska prava jedan od apsolutnih prioriteta.

Na pitanje o tome šta je njegova stranka od prošlih izbora uradila na poboljšanju položaja LGBT osoba u Srbiji, Konstantin Samofalov odgovara da je NDS politička stranka u nastajanju, socijaldemokratske orijentacije, što podrazumeva nedvosmislenu politiku poštovanja ljudskih i manjinskih prava i podseća na održavanje prvog uspešnog Prajda 2010. u Beogradu, kada su tu posvećenost jasno pokazali uprkos velikim tenzijama u društvu.

Kao prioritete i aktivnosti na kojima će NDS raditi u narednom periodu kada su u pitanju ljudska prava LGBT osoba, Samofalov je izdvojio nekoliko za njegovu stranku najvažnijih među kojima su: otvorena parlamentarna debata o svim problemima sa kojima se suočavaju manjine u Srbiji, podizanje društvene svesti o izazovima sa kojima se LGBT populacija suočava i rad na smanjenju diskriminacije. Takođe, insistiraće i na nastavaku rada na promovisanju tolerancije kao što su to činili i kao članovi parlamentarnog odbora za odbranu i bezbednost prilikom organizacije Parade ponosa 2010.

Povodom pitanja o tome da li NDS podržava pravno regulisanje imovinskih odnosa, zdravstvenog osiguranja i drugih pitanja od značaja u istopolnim zajednicama, Samofalov kaže da njegova stranka smatra da javne rasprave na ovu temu, uz učešće predstavnika civilnog društva, pripadnika LGBT populacije i predstavnika parlamentarnih stranaka, mogu dovesti do kvalitetnih rešenja u interesu svakog građanina i društva u celini.

„Za NDS kao stranku socijaldemokratske orijentacije, poštovanje ljudskih i manjinskih prava jedan je od apsolutnih prioriteta“, zaključio je Konstantin Samofalov odgovarajući na pitanje zbog čega LGBT osobe na predstojećim republičkim izborima treba da glasaju baš za njegovu političku partiju.

Info centar GSA
Foto: NDS

GSA je i u ovom izbornom ciklusu za parlamentarne izbore pokrenula kampanju pod nazivom „Tvoj glas, tvoje sutra“, koja ima za cilj da se političke stranke i grupacije koje učestvuju na republičkim izborima izjasne o pitanjima vezanim za ljudska prava, među kojima su i prava LGBT osoba, kao i da ova pitanja i konkretna rešenja za smanjenje nasilja, diskriminacije i homofobije uključe u svoje predizborne programe i platforme. Takođe, cilj kampanje je i da pozove LGBT osobe, ali i njihove roditelje, rođake, prijatelje i sve druge građane, da izađu na izbore i glasaju za one političke opcije koje se, između ostalog, zalažu za poboljšanje položaja LGBT populacije, ravnopravnost i poštovanje ljudskih i manjinskih prava.
Alijansa će se kroz različite aktivnosti u kampanji potruditi da LGBT populaciji i svim zainteresovanim građanima pruži jasan uvid u stavove političkih stranaka, grupa i koalicija koji se tiču ljudskih prava LGBT osoba. Kampanja GSA „Tvoj glas, tvoje sutra“ će se najvećim delom odvijati na Internetu i preko društvenih mreža i može se pratiti na sajtu GSA u rubrici Izbori 2014. (www.gsa.org.rs/izbori-2014), kao i na društvenim mrežama Fejsbuk (www.facebook.com/GSAlijansa) i Tviter (www.twitter.com/GSAlijansa).

Facebook

Twitter

YouTube