Stefana Miladinović: SPS je pokazao da radi na poboljšanju položaja manjina

Beograd, 08.03.2014.

U ime Socijalističke partije Srbije (SPS) na upitnik o LGBT pravima koji je Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) uputila političkim strankama koje učestvuju na republičkim izborima, odgovorila je Stefana Miladinović, narodna poslanica u prethodnom sazivu parlamenta i kandidatkinja za ovu funkciju na listi koalicije Ivica Dačić – SPS, PUPS, JS.

Stefana-Miladinovic-SPSUkratko, Stefana Miladinović je rekla da je SPS u prethodnom periodu pružala jasnu podršku LGBT zajednici, da je to jedina partija koja u svom rukovodstvu ima javno deklarisanu gej osobu, Borisa Milićevića, koji je postavljen i za savetnika ministra Ružića, kao i da je MUP na čijem je čelu lider ove partije sprovodio aktivnosti u cilju poboljšanja rada policije sa LGBT zajednicom, a ministarstvo prosvete je sa Poverenicom za ravnopravnost započelo saradnju na uklanjanju homofobičnih sadržaja iz udžbenika. Za naredni period, kada je u pitanju položaj LGBT osoba, SPS planira da radi na promociji Zakona o zabrani diskriminacije, smanjenju nasilja i diskriminacije, donošenju jasnog akcionog plana, obukama policije, efiksanijem radu tužilaštva i sudstva, smanjenju govora mržnje u medijskom i političkom prostoru, a prvi su koji posebno pominju problematiku transrodnih osoba i rešavanje pitanja izdavanja ličnih dokumenata osobama koje su promenile pol. SPS podržava i pravno regulisanje istopolnih zajednica, a LGBT osobe poziva da glasaju za njih, jer su, kako kaže Miladinović, i svojim programom i praksom pokazali da rade na poboljšanju položaja manjina.

Na pitanje šta je SPS uradio na poboljšanju položaja LGBT zajednice u Srbiji od prethodnih republičkih izbora, Stefana Miladinović je odgovorila:
“Mnogi predstavnici Socijalističke partije Srbije su pružali jasnu političku podršku nastojanjima LGBT zajednice za poboljšanjem svog položaja u društvu. SPS je jedina partija u Srbiji koja ima u svom rukovodstvu javno deklarisanu gej osobu, Borisa Milićevića, koji je u međuvremenu postavljen i za savetnika ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije Branka Ružića upravo na pitanju ljudskih prava. Takođe, u resorima u Vladi Srbije, na čijem čelu je Ivica Dačić, a koje drži SPS, sprovođene su aktivnosti na poboljšanju položaja LGBT zajednice, posebno u radu policije. Ministarstvo prosvete je započelo saradnju sa poverenicom za ravnopravnost i predstavnicima LGBT zajednice na ispravljanju eventualnih pogrešnih informacija o LGBT pitanju u udžbenicima. LGBT organizacije su u ovom periodu dobijale i finansijsku podršku za aktivnosti i projekte koje sprovode.”

U okviru prioriteta i aktivnosti kojima će se njena stranka u narednom periodu baviti kada su u pitanju ljudska prava LGBT osoba, Miladinović je naglasila da su glavni problemi svih manjinskih grupa u Srbiji, pa i LGBT osoba, nasilje i diskriminacija, kao i da je za njihovo rešavanje potreban zajednički napor svih grana vlasti i čitavog društva. “SPS se nada da će oko ovoga biti postignut konsenzus i da više nećemo imati situaciju da neko zarad sticanja političkih poena zloupotrebljava ovo pitanje na bilo koji način. SPS je često napadan zbog navodnog nepodržavanja Parade ponosa. SPS principijelno insistira na poštovanju Ustava Srbije, ali smatra da parada trenutno nije ni jedino ni najbolje sredstvo za borbu za poboljšanje položaja LGBT populacije, baš zbog već pomenutih političkih zloupotreba ovog događaja. Potreban nam je jasan akcioni plan za rešavanje problema svih manjinskih grupa kojim će se omogućiti ravnopravnost svih građanki i građana Srbije. Neophodna je obuka policije za rad sa LGBT žrtvama nasilja, ali i efikasniji rad tužilaštava i sudstva. Mediji imaju veliku odgovornost u sprečavanju govora mržnje, a posebno je bitno da političari ne koriste govor mržnje. Država treba i da promoviše zakon o zabrani diskriminacije kao efikasno sredstvo za ostvarivanje ravnopravnosti svih građanki i građana. Jedan od specifičnih problema koji treba rešiti jeste i izdavanje ličnih dokumenata osobama koje su promenile pol.”

SPS smatra da država treba da pravno reguliše odnose u društvu i zato podržavaju pravno regulisanje imovinskih odnosa, zdravstvenog osiguranja i drugih pitanja od značaja u istopolnim zajednicama. Za njih je postojanje istopolnih zajednica činjenica, kao i to da zajednički život dve osobe, bez obzira u kakvom su one odnosu, proizvodi situacije (od nasleđivanja, preko podele imovine, do zdravstvenog osiguranja, itd.) koje traže i pravno regulisanje. “Uostalom, to je i naša obaveza kao zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, koja insistira na rešavanju ovog pitanja. Univerzalni model za rešavanje ovog pitanja ne postoji, već to svaka država rešava na svoj način, koji treba da bude rezultat šireg društvenog konsenzusa”, rekla je Stefana Miladinović.

“SPS je levičarska partija koja u srži svoje ideologije ima zaštitu i borbu za prava ugroženih slojeva društva, radnika, žena, mladih, pripadnika manjina, itd. SPS je i kroz svoj program i u praksi pokazao da radi na poboljšanju položaja manjina, što je i rezultovalo odličnim rezultatom na prethodnim izborima, a ne sumnjam da ćemo taj uspeh ponoviti i ove godine”, zaključila je Miladinović odgovarajući na pitanje zbog čega LGBT osobe na predstojećim republičkim izborima treba da glasaju baš za njenu političku partiju.

Info centar GSA
Foto: SPS

GSA je i u ovom izbornom ciklusu za parlamentarne izbore pokrenula kampanju pod nazivom „Tvoj glas, tvoje sutra“, koja ima za cilj da se političke stranke i grupacije koje učestvuju na republičkim izborima izjasne o pitanjima vezanim za ljudska prava, među kojima su i prava LGBT osoba, kao i da ova pitanja i konkretna rešenja za smanjenje nasilja, diskriminacije i homofobije uključe u svoje predizborne programe i platforme. Takođe, cilj kampanje je i da pozove LGBT osobe, ali i njihove roditelje, rođake, prijatelje i sve druge građane, da izađu na izbore i glasaju za one političke opcije koje se, između ostalog, zalažu za poboljšanje položaja LGBT populacije, ravnopravnost i poštovanje ljudskih i manjinskih prava.
Alijansa će se kroz različite aktivnosti u kampanji potruditi da LGBT populaciji i svim zainteresovanim građanima pruži jasan uvid u stavove političkih stranaka, grupa i koalicija koji se tiču ljudskih prava LGBT osoba. Kampanja GSA „Tvoj glas, tvoje sutra“ će se najvećim delom odvijati na Internetu i preko društvenih mreža i može se pratiti na sajtu GSA u rubrici Izbori 2014. (www.gsa.org.rs/izbori-2014), kao i na društvenim mrežama Fejsbuk (www.facebook.com/GSAlijansa) i Tviter (www.twitter.com/GSAlijansa).

Facebook

Twitter

YouTube