Uži izbor za nagradu “Duga” za 2013/14.

Beograd, 14.05.2014.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) obaveštava javnost da je na svojoj jučerašnjoj sednici žiri koji odlučuje o dodeli nagrade “Duga” za 2013/14. godinu od pristiglih nominacija odabrao uži izbor od 5 nominovanih za ovu nagradu. Dobitnik ovogodišnje nagrade “Duga” biće proglašen 16. maja na ceremoniji koja će biti upriličena tim povodom.

DUGA-nagrada-logo-1Nakon pažljive analize obrazloženja nominacija i doprinosa koji su u prethodnih godinu dana ostvareni radom i aktivnostima nominovanih, žiri je odlučio da u uži izbor za nagradu “Duga” za 2013/14. godinu uđu:

  • udruženje građana “Generator” iz Vranja koje nije LGBT organizacija, ali je u okviru svojih aktivnosti i serija tribina o ljudskim pravima organizovalo i više tribina na temu ljudskih prava LGBT osoba, čiji su učesnici bili mladi ljudi. Ova nominacija je posebno značajna jer je Generator pokazao veliku inicijativu, upornost i hrabrost baveći se ovom osetljivom temom na jugu Srbije.
  • reditelj Stevan Bodroža zbog predstave „Merlinkina ispovest“ koja prati život i stradanje transvestita Vjerana Miladinovića Merlinke, koji je ubijen 2003. godine a ubice nikada nisu pronađene. Bodroža je isporučio predstavu koja je dobila odlične kritike i veliku medijsku pažnju čime je značajno uticala na povećanje vidljivosti problematike LGBT zajednice u Srbiji, a posebno položaja transrodnih osoba.
  • Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Republike Srbije zbog podrške LGBT zajednici i aktivnosti koje je Kancelarija preduzimala u cilju poboljšanja položaja LGBT osoba od kojih je najznačajnija nacionalna Strategija za borbu protiv diskriminacije (čiji deo predstavlja i borba protiv diskriminacije LGBT osoba) koju je izradila ova Kancelarija i koju je u junu 2013. usvojila Vlada Srbije. Kancelarija je izradila i Akcioni plan za sprovođenje ove Strategije koji je trenutno u fazi javne rasprave i čije se usvajanje uskoro očekuje.
  • šef Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije EU Tanja Miščević zbog zapaženog i javnog zalaganja za poštovanje ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji i širenje svesti o toleranciji prema LGBT zajednici. Ona je u prethodnih godinu dana bila dosta posvećena temi LGBT prava u okviru pregovaračkog procesa i inicirala je i realizovala mnoge aktivnosti od kojih su najznačajnije priprema plana rada za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji i koordinacija mnogobrojnih ministarstava i institucija sa ciljem realizacije ovog plana, kao i uspostavljanje saradnje sa delom nevladinog sektora koji se bavi LGBT pitanjima. Takođe, podržala je održavanje Parade ponosa 2013. i najavila svoj dolazak na ovaj događaj.
  • pevačica Marija Šerifović koja je u filmu o njenom životu pod nazivom „Ispovest“, a koji je bio vrlo zapažen u javnosti, po prvi put otvoreno govorila o svojoj drugačijoj seksualnoj orijentaciji. Kao veoma prepoznatljiva javna ličnost, umetnica i pobednica pesme Evrovizije 2007. na ovaj način je napravila ogroman iskorak i svojim činom pozitivno uticala na društvo i povećanje tolerancije prema različitostima.

Na ovogodišnji konkurs za dodelu nagrade “Duga” pristiglo je 16 nominacija od kojih je najveći broj bio veoma dobar i ozbiljan, a u odnosu na prošlu godinu ovaj put je bilo i više nominovanih i više predlagača. GSA, koja je osnivač nagrade, i žiri za dodelu nagrade žele ovom prilikom da se zahvale svim predlagačima – organizacijama, medijskim strukovnim udruženjima, institucijama i pojedincima koji su slali nominacije za ovu nagradu, a pre svega organizacijama Gej lezbejski info centar i Labris od kojih je pristigao veliki broj kandidata.

Nagradu pod nazivom “Duga” je ustanovila GSA i ona se od prošle godine putem javnog konkursa dodeljuje povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO), a za doprinos u borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana.

O nagradi odlučuje nezavisni žiri koga svaki put čine eminentni i uspešni pojedinci/ke u raznim oblastima, iz medija, akademske zajednice, domaćih i međunarodnih organizacija, itd. Pored aktivista GSA, u sastavu žirija su i aktivisti drugih organizacija koje se bave LGBT pitanjima, kao i predstavnici prethodnih dobitnika nagrade “Duga”. Prvu nagradu “Duga” dobilo je prošle godine Odeljenje za rad sa zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube