Uži izbor za nagradu “Duga” za 2016/17.

Beograd, 14.5.2017.

Gej strejt alijansa (GSA; Alijansa) obaveštava javnost da je žiri koji odlučuje o dodeli nagrade “Duga” za 2016/17. godinu odabrao uži izbor od 5 nominovanih za ovu nagradu. Dobitnik ovogodišnje nagrade “Duga” biće proglašen 17. maja na ceremoniji koja će biti organizovana tim povodom u Skupštini grada Beograda.

Žiri je odlučio da u uži izbor za petu po redu nagradu “Duga” uđu:

 • TV N1 Beograd
  U prethodnom periodu N1 je imala najveći broj priloga čija su tema bila ljudska prava LGBT osoba u odnosu na druge televizije. Takođe, ovi prilozi su bili većinom afirmativni i u skladu sa Kodeksom novinara Srbije što je značajno doprinelo vidljivosti LGBT populacije u Srbiji i promociji tolerancije.
 • Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave u Vladi Srbije
  Prva javno autovana ministarka u Srbiji i regionu. Njeno imenovanje i to što je otvoreno govorila o svojoj seksualnoj orijentaciji istorijski je iskorak kada je u pitanju položaj i osnaživanje LGBT osoba. Učestvovala je na Paradi ponosa 2016. i preduzimala različite korake iz svoje nadležnosti sa ciljem smanjenja diskriminacije nad LGBT osobama.
 • Opština Vračar
  je prva lokalna samouprava nakon grada Beograda koja je na zvaničnom nivou prisustvovala Paradi ponosa 2016. o čemu su se građani mogli informisati i na zvaničnom sajtu opštine. Takođe, članovi delegacije opštine, koju su činili predsednik Skupštine opštine i članica opštinskog Veća, tim povodom dali su veoma afirmativne izjave koje se tiču LGBT populacije.
 • glumac Nebojša Glogovac
  Za ovu nagradu on je nominovan zbog uloge u filmu „Ustav Republike Hrvatske“ u kome igra deklarisanog geja. Kroz tu ulogu ali i kroz intervjue i izjave koje je tim povodom dao različitim medijima ovaj eminentni glumac je dao i značajan doprinos borbi protiv mržnje i predrasuda.
 • dramaturškinja Olga Dimitrijević
  Autorka je komada “Narodna drama” koji prati ljubav dve žene u malom gradu u Srbiji i koji je premijeru imao u Vranju, a od ove sezone se igra i u Narodnom pozorištu u Beogradu. Olga je i autorka predstave slične tematike “Kako je dobro videti te opet” (pobednički tekst na konkursu Sterijinog pozorja 2014.) koja će biti premijerno prikazana na ovogodišnjem Sterijinom pozorju.

Žiri je ove godine funkcionisao u sastavu: Aleksandar Stojmenović, oficir za vezu sa LGBT zajednicom MUP Srbije i prošlogodišnji dobitnik nagrade „Duga“; Ljiljana Smajlović, novinarka i doskorašnja predsednica Udruženja novinara Srbije (UNS); Sandra Pantelić, načelnica Gradske uprave grada Beograda; Prof. dr. Zorica Mršević, naučna savetnica Instituta društvenih nauka u Beogradu; Milan Prelić, novinar dnevnog lista „Alo“; Jovana Radovanović, novinarka Nedeljnika; Predrag Azdejković, predsednik Gej lezbejskog info centra (GLIC) i Mirjana Bogdanović, izvršna direktorka GSA, kao predstavnica osnivača nagrade.

Nagradu pod nazivom “Duga” je ustanovila GSA i ona se od 2013. dodeljuje svake godine povodom 17. maja – Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (International Day Against Homophobia and Transphobia – IDAHO) a za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u prethodnih godinu dana. Nagrada je ustanovljena sa ciljem da podstiče i afirmiše promociju i zaštitu osnovnih ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, kako od strane državnih i lokalnih institucija i organa, tako i od strane društva u celini.

Dosadašnji dobitnici/ce nagrade “Duga” su oficir za vezu sa LGBT zajednicom MUP Srbije Aleksandar Stojmenović, ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU Tanja Miščević, kao i Odeljenje za rad sa zajednicom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije.

Nagrada se dodeljuje putem javnog konkursa a o njoj odlučuje žiri koga svaki put čine uspešni pojedinci/ke iz raznih oblasti, dobitnik/ca prethodne nagrade “Duga”, predstavnici osnivača nagrade, kao i aktivisti i aktivistkinje drugih organizacija koje se bave LGBT pravima.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube