Krivična prijava protiv Vučičevića i Hinića

Beograd, 09.04.2009.

Gej strejt alijansa (GSA) podnela je krivičnu prijavu Četvrtom opštinskom tužilaštvu u Beogradu protiv Dragana Vučičevića, direktora Kongresnog centra “Sava” (Sava centar, SC) i Radeta Hinića, pomoćnika direktora za kongresni turizam.

Prijava je podneta zbog vršenja krivičnog dela Povrede ravnopravnosti iz člana 128. stav 2. Krivičnog zakonika (KZ), Povrede slobode govora i javnog istupanja iz člana 148. stav 2. KZ i Rasne i druge diskriminacije iz člana 387 KZ.

GSA podseća javnost da je uprava Sava centra 24. februara 2009. godine zabranila održavanje ranije zakazane konferencije za štampu GSA povodom prezentacije Izveštaja o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji za 2008. godinu “Ovo je zemlja za nas”, jer, prema odluci direktora SC i pomoćnika direktora za kongresne poslove i njihovim izjavama tom prilikom, LGBT osobe više nisu poželjne u prostoru SC i neće im biti dozvoljeno da organizuju bilo kakav događaj u vezi pitanja koja ih se tiču.

Ovakvim homofobičnim postupcima i kršenjem temeljnog ustavnog načela zabrane diskriminacije, Vučićević i Hinić su, kako stoji u prijavi, “uskratili prava čoveka i građanina utvrđena Ustavom i Zakonom i prekršili osnovna ljudska prava oštećenima zajamčena opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i ratifikovanim međunarodnim ugovorima, te uskratili slobodu govora i javnog istupanja”.

Gej strejt alijansa takođe podseća da je uz podršku velikog broja domaćih i međunarodnih organizacija zbog svega gore navedenog zahtevala hitnu smenu uprave Sava centra i direktora Dragana Vučićevića, ali sa žaljenjem konstatuje da su čelnici Grada Beograda, u čijoj je nadležnosti SC, odlučili da zbog svojih stranačkih interesa i međusobnih dilova ne preduzimaju nikakve korake u ovom pravcu i time prećutno priznali da podržavaju diskriminaciju LGBT osoba.

GSA zahteva da tužilaštvo i nadležni organi u najkraćem mogućem roku procesuiraju krivičnu prijavu GSA protiv Vučićevića i Hinića i očekuje od sudstva da oni budu najstrožije kažnjeni u skladu sa zakonom predviđenim merama.

Članovi i prijatelji GSA će u narednom periodu podneti i privatne tužbe protiv direktora Sava centra i pomoćnika direktora za naknadu štete izazvane njihovim postupcima.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube