GSA ne učestvuje u organizaciji Parade ponosa

Beograd, 12.06.2009.

Upravni odbor Gej strejt alijanse (UO GSA) doneo je odluku da GSA ne učestvuje u organizaciji Parade ponosa 2009. UO GSA je ovakvu odluku doneo posle brojnih bezuspešnih pokušaja da obnovi narušenu komunikaciju sa drugim LGBT organizacijama i nastavi saradnju u organizaciji Parade.

Gej strejt alijansa i dalje smatra da su se stvorili društveno-politički preduslovi da se Parada ponosa održi ove godine u Beogradu, što je stav koji je i do sada zastupala i svojim delovanjem i aktivnostima inicirala njeno održavanje.

Kao što je javnosti dobro poznato, GSA je izgradila put i umnogome doprinela otvaranju javne debate o ovoj temi, pridobijanju podrške i uspostavljanju saradnje po ovom pitanju sa mnogim institucijama, medijima i međunarodnim i domaćim organizacijama, kao i pokretanju rešavanja statusa LGBT populacije u Srbiji u celini.

Međutim, GSA ne želi da doprinosi daljoj eskalaciji sukoba oko koncepcije, načina rada, ideologije i samog izgleda Parade. Najverovatniji rezultat daljih sukoba bio bi organizacija dva različita skupa sa istom porukom, produbljavanje postojećih podela, zbunjivanje javnosti, a samim tim drastično smanjivanje šansi za održavanje prve uspešne Parade. Još bitnije, sukobi bi doveli i do slabljenja celog LGBT pokreta u Srbiji.

Iz tih razloga, kao i iz mnogo puta do sada pokazane odgovornosti GSA i njenih članica i članova, UO GSA je doneo ovu tešku odluku kojom želi da izbegne u Srbiji mnogo puta viđen scenario međusobnih svađa i prepucavanja u kojima se olako zaborave krajnji ciljevi, vrednosti i ideje.

GSA na sopstvenom primeru nastoji da pokaže da su uspeh Parade ponosa 2009. i ogroman posao na smanjenju homofobije i diskriminacije i poboljšanju statusa LGBT populacije u Srbiji koji nam svima predstoji, mnogo važniji od pojedinačnih i organizacijskih interesa.

Gej strejt alijansa će nastaviti da kroz svoje aktivnosti i delovanje podržava ideju održavanja Parade ponosa ove godine u Beogradu, ali neće direktno učestvovati u njenoj organizaciji niti će organizovati sličan skup mimo drugih LGBT organizacija.

Takođe, članice i članovi GSA će u što većem broju doći na Paradu ponosa koja je veoma važna za sve LGBT osobe u Srbiji, kao i društvo u celini.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube