Krivična prijava protiv Marija Sarkezija

Beograd, 01.06.2009.

Gej strejt alijansa podnela je danas krivičnu prijavu protiv Marija Sarkezija (23) iz Zemuna zato što je kreirao grupu na Internet sajtu Fejsbuk pod nazivom “Razbijanje gej parade 23. avgusta” (http://www.facebook.com/group.php?gid=92875071742).

Postoji osnovana sumnja da je Mario Sarkezi “izvršio krivična dela Povreda ravnopravnosti iz člana 128. st 2 Krivičnog zakonika (KZ), Ugrožavanje sigurnosti iz člana 138 st 2 KZ, Sprečavanje javnog skupa iz člana 151 KZ, Nasilničko ponašanje iz člana 344 KZ, Dogovor za izvršenje krivičnog dela iz člana 345 KZ i Rasne i druge diskriminacije iz člana 387 KZ svi u vezi članova 33-35 KZ”, navedeno je u krivičnoj prijavi GSA.

Sarkezi je osumnjičen da je na ovoj grupi u periodu od 28. maja 2009. godine do danas, kao jedino lice koje može da kontroliše sadržaj te stranice na sajtu, podstrekivao, pomagao, omogućavao i dozvolio da se postave brojni pozivi na napad na Paradu ponosa 2009, na napade i ubistva lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih (LGBT) osoba: “Klavirska žica treba da radi ako izađu na ulici (u svojoj sobi slobodno)”, “Sa uživanjem bi ih klao! I one lezbejke sve redom mamu im jebem!”, “Deco nije lako zaklati ima puno krvi, klavirska žica je bolja (provereno radi dobro)”, “UBI UBI UBI PEDERA!”, “Pederi očekujte da ću barem jednom od vas lobanju otvoriti hvala na vremenu i poz”, itd.

U krivičnoj prijavi se navodi da “Sarkezi na ovaj način negira i pokušava da uskrati prava LGBT osobama zbog razlike u seksualnoj orijentaciji, a koja su utvrđena Ustavom i Zakonima i krši osnovna ljudska prava LGBT osobama zajemčena opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i ratifikovanim međunarodnim ugovorima i vrši proganjanje organizacija i pojedinaca zbog njihovog zalaganja da organizuju i učestvuju na Paradi ponosa dana 23.08.2009. godine, kojom se zalažu za unapređenje ljudskih prava i statusa LGBT osoba kao i borbu protiv nasilja i diskriminacije i unapređenje stanja ljudskih prava uopšte.”

Sumnja se da bi Mario Sarkezi “ugrozio sigurnost organizatora i učesnika u Paradi pretnjom da će napasti na život i telo učesnika Parade, što je već izazvalo uznemirenost građana, pokušava da i upotrebom sile i teškog nasilja spreči ili omete Paradu ponosa prijavljenu organima unutrašnjih poslova za 23. 08. 2009, uz omogućavanje i podsticanje na grubo vređanje, pretnje da će se od strane veće skupine vršiti nasilje, izazivati tuče i nanositi telesne povrede učesnicima Parade i teško ponižavanje građana LGBT orijentacije čime se značajno ugrožava sigurnost građana učesnika na Paradi i teže remeti javni red i mir, uz dogovor sa drugima i omogućavanje dogovaranja drugih u cilju izvršenja krivičnih dela Ubistva i Rasna i druga diskriminacija.”

Gej strejt alijansa zahteva od nadležnih istražnih, sudskih i drugih državnih organa da hitno istraži navode iz krivične prijave i u skladu sa zakonom sankcioniše osumnjičenog za ova krivična dela.

GSA će nastaviti da prati reakcije i korake koje država preduzima kako bi se obezbedilo da Parada ponosa 2009 prođe mirno i bez nasilja. GSA će i ubuduće zakonskim putem da zahteva kažnjavanje svih koji pozivaju na nasilje i koriste govor mržnje prema LGBT osobama i organizacijama.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube