Predat pokretni digitalni mamograf

Beograd, 30.06.2009.

Pokretni mamograf, kupljen zahvaljujući donacijama 114 kompanija i organizacija i koordinaciji Fonda televizije B92, danas je svečano predat Insitutu za onkologiju i radiologiju Srbije. Gej strejt alijansa je učestvovala u ovoj humanitarnoj akciji.

Reč je o svojevrsnoj pokretnoj ordinaciji na točkovima koja je opremljena aparatom za ranu dijagnostiku raka dojke, koja bi trebalo da stigne i do udaljenijih krajeva Srbije, gde većina žena nema mogućnost da se pregleda.

Mamograf je kupljen nakon uspešno sprovedene humanitarne akcije “77 žena u 7 dana – Promeni statistiku”. U toj akciji sakupljeno oko 49 miliona dinara, i u njoj će moći da se obavi i do 120 pregleda dnevno, a već je napravljen početni spisak od 1.800 žena koje će biti pregledane.

“U Srbiji ima 1,6 milion žena starijih od 45 godina i koji bi trebalo jednom u dve godine da obave pregled dojki”, podsetio je ministar zdravlja Tomica Milosavljević prilikom svečanosti primopredaje mamografa ispred televizije B92.

On je naveo da je prevencija ovog oboljenja i ranog otkrivanja tumora dojke, srž nacionalnog programa Srbije u borbi protiv raka i dodao da će ovim i još jednim aparatom koji je doniran Kliničkom centru Niš biti obezbeđen veliki zamajac pregleda dojki žena širom Srbije i u udaljenim mestima.

Milosavljević je najavio da će pokretni mamograf već započeti obilazak gradova u Srbiji, već za nekoliko dana ovaj aparat će biti u Kraljevo, zatim u Valjevu, a do kraja godine će obići beogradske prigradske opštine i druge gradove.

Direktor televizije B92 Veran Matić je predao ključeve pokretnog digitalnog mamografa direktoru Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Nenadu Borojeviću i naveo da je ta kuća u svojoj akciji kupila i još jedan fiksni digitalnu mamograf koji je već u upotrebi na Institutu za onkologiju. On je izjavio da je akcija dala i drugi rezultat a to je da se podigne svest kod građanki o neophodnosti prevencije.

“Ovo je bila jedna od najvećih akcija kada je reč o društvenoj korporativnoj odgovornosti naše televizije i kompanija i organizacija donatora i trebalo bi da bude pokazna u privatno-javnom partnerstvu”, rekao je on.

Pokretni mamograf na točkovima, opremljen je digitalnim mamografom Hologic Selenia sa tehnologijom direktnog snimanja, jedinim takve vrste na svetu, koji je instaliran u mobilni kontejner dužine 13,5 metara u kome se nalaze prijemne prostorije, svlačionice za pacijente, radna soba i prostorija za osoblje.

U Srbiji od raka dojke oboli 4.000 žena, od kojih umre trećina, iako je ta bolest potpuno izlečiva kada se otkrije na vreme.

Gej strejt alijansa donirala sredstva

Gej strejt alijansa je jedna od 114 organizacija i kompanija donatora koji su se pridružili akciji RTV B92 za podizanje svesti o potrebi borbe protiv raka dojke i za nabavku pokretnog mamografa.

Početkom oktobra prošle godine GSA je organizovala dobrotvornu žurku u klubu Apartman sa koje je prihod od ulaza išao u ove svrhe. Na njoj je prikupljeno 73.300 dinara, a veliki broj gošći i gostiju je uzeo učešća u akciji.

(Tanjug, Fonet, B92, GSA)

Facebook

Twitter

YouTube