Krivična prijava protiv maloletnog navijača

Beograd, 23.07.2009.

Gej strejt alijansa podnela je Odeljenju za maloletnike Okružnog javnog tužilaštva krivičnu prijavu protiv maloletnog lica koje se predstavlja kao član navijačke grupe Taurunum banda iz Zemuna zato što je putem Facebook-a pretio R.B. (35) iz Beograda.

Dž. Tb Banda je sa svog profila na Facebook-u poslao poruku R.B, koji je član više nevladinih organizacija za prava građana i koji se zalaže i za ljudska prava osoba različite seksualne orijentacije, poruku sledeće sadržine: “Tebe cu prvog da koljem na paradi mamu ti jebem pedersku! TAURUNUM BANDA VAS CEKAAAAAAAAAAAAAAA.”

Ovime je ugrozio sigurnost R.B. pretnjom da će napasti na njegov život i telo i prekršio osnovno ljudsko pravo na slobodu u seksualnoj orijentaciji zajemčenu opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, ratifikovanim međunarodnim ugovorima i domaćim pozitivnopravnim propisima, usled čega je u sticaju izvršio krivična dela Rasna i druge diskriminacije i Ugrožavanje sigurnosti, stoji u krivičnoj prijavi GSA.

Član 387 Krivičnog zakonika predviđa da “ko na osnovu razlike u rasi, boji kože, nacionalnosti, etničkom poreklu ili nekom drugom ličnom svojstvu krši osnovna ljudska prava i slobode zajamčena opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i ratifikovanim međunarodnim ugovorima od strane Srbije, kazniće se zatvorom od 6 meseci do 5 godina”.

Vladavina prava je osnovna pretpostavka Ustava i počiva na neotuđivim ljudskim pravima (na osnovu člana 3. Ustava) kao što su: pravo na život, koje je neprikosnoveno, telesni i psihički integritet, ljudsko dostojanstvo i zabrana diskriminacije, što je usled izvršenja prijavljenih krivičnih dela oštećenom R.B. povređeno.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube