Press dozvoljava govor mržnje protiv gejeva

Beograd, 14.07.2009.

Gej strejt alijansa podnela je Prvom opštinskom sudu u Beogradu tužbu protiv Press dnevne novine, Ive Popović i Nebojše Jankovića, direktorke i urednika web redakcije www.pressonline.rs, zbog objavljivanja tekstova koji sadrže govor mržnje.

Dnevni list Press objavio je 2. jula 2009. godine u rubrici “Džet-set svet” intervju sa Adorjanom Kuruczom u kome on govori o svojoj seksualnosti i homoseksualnoj orijentaciji. Isti tekst objavljen je i na Press-ovom internet izdanju, a na njega je svaki posetilac mogao da pošalje komentar, što je do sada učinilo 85 osoba.

Iako Zakon o informisanju i Zakon o zabrani diskriminacije zabranjuju govor mržnje, ogromna većina komentara na tekst koje je Press objavio sadrže najprizemnija vređanja, pozive na ubistva, klanje, pretnje napadima na žitvot, telo i imovinu LGBT osoba, predloge da se LGBT osobe stave u izolaciju, itd.

Podsećamo da Zakon o zabrani diskriminacije definiše izazivanje i podsticanje mržnje na osnovu seksualnog opredeljenja kao jedan od teških oblika diskriminacije.

Navedeni tekstovi sadrže ideju da je diskriminacija, zatvaranje pa čak i ubijanje LGBT osoba društveno poželjno ponašanje, da je potpuno legalno pa i legitimno.

Navednim tekstovima se implicira da su LGBT osobe bolesne, za razliku od osoba koje nisu LGBT orijentacije. Rezultat takvog predstavljanja je ugrožavanje priznavanja, uživanja i vršenja pod podjednakim uslovima, ljudskih prava i osnovnih sloboda u političkoj, privrednoj, socijalnoj, kulturnoj ili bilo kojoj drugoj oblasti javnog života LGBT osoba.

GSA tužbom zahteva od suda da donese presudu kojom će biti utvrđeno da tekst koji je objavio dnevni list Press predstavlja govor mržnje i da je Press diskriminatorski postupao time što je dopustio i omogućio da se navedeni tekstovi postave na sajt.

GSA zahteva od suda da zabrani dnevnom listu Press, Ivi Popović i Nebojši Jankoviću dalje objavljivanje ovakvih tekstova, bilo u novinama, bilo na sajtu, kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje protiv LGBT osoba.

Takođe, tužbom se zahteva da Iva Popović i Nebojša Janković u dnevnom listu Press u rubrici “Džet-set svet”, o svom trošku solidarno objave presudu, kao i da dosudi pravičnu naknadu nematerijalne štete zbog povrede časti i ugleda i prava ličnosti, prouzrokovanog diskriminatorskim postupanjem i objavljivanjem tekstova koji sadrže govor mržnje na osnovu seksualne orijentacije.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube