Porast nasilja nad LGBT osobama u Beogradu

Beograd, 22.08.2009.

Gej strejt alijansa upozorava na sve češće pretnje i porast nasilja nad lezbejkama, gejevima, biseksualnim i transrodnim (LGBT) osobama u Beogradu, kao i mestima njihovog okupljanja.

Pored opštepoznatog grafitiranja čitavog Beograda i brojnih pretnji na Internet forumima i grupama na Fejsbuku, GSA je registrovala nekoliko slučajeva u poslednje vreme koji pokazuju da protivnici održavanja ovogodišnje Povorke ponosa sve češće direktno napadaju LGBT osobe.

Tako su početkom jula nepoznata lica bacila suzavac u gej klub koji se nalazi u neposrednoj blizini zgrada Ministarstva finansija i Vlade Republike Srbije. U trenutku napada u klubu je bilo više od 200 gostiju.

Takođe, nakon utakmice Crvena zvezda – Dinamo Tbilisi grupa od desetak navijača maltretirala je i tukla lezbejku u noćnom autobusu na liniji 56 od autobuske stanice kod Doma Narodne skupštine do stanice na Adi Ciganliji.

Registrovan je i slučaj grafitiranja ulaza jednog od beogradskih gej kafića sa porukama “Smrt bolesnicima”, “Smrt pederima”, “Čekamo vas”.

Kao organizacija koja zastupa žrtve i LGBT zajednicu pred sudovima, GSA je podnela nekoliko krivičnih prijava protiv lica koja su na Fejsbuku kreirali i administriraju grupe sa po više hiljada članova u kojima se poziva na nasilje nad LGBT osobama u Srbiji i na napade na Povorku ponosa.

Posebno zabrinjava da policija i drugi nadležni državni organi do sada nisu pokazali da preduzimaju sve potrebne radnje kako bi se priveli pravdi odgovorni počinioci.

U pojedinim slučajevima žrtve napada su se žalile na neprofesionalno ponašanje pripadnika policije, o čemu je GSA obavestila i Direkciju policije Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i svoje partnerske nevladine organizacije u Srbiji i međunarodne organizacije.

Gej strejt alijansa naglašava da je neophodno da beogradska policija u narednom periodu posveti posebnu pažnju obezbeđivanju mesta okupljanja LGBT osoba i čitave populacije. Takođe, u preventivnom radu na smanjenju rizika od napada LGBT osoba, njihovih mesta okupljanja kao i same Povorke ponosa neophodno je da se pod hitno pronađu počinioci svih krivičnih dela koja su prijavljivali GSA i Organizacioni odbor Povorke ponosa.

Dodatnom riziku su izloženi LGBT aktivisti i aktivistkinje, kao i osobe koje ih podržavaju. Međunarodna obaveza Republike Srbije je da posebnu pažnju posveti braniteljima ljudskih prava, konkretno u ovom slučaju LGBT aktivista i aktivistkinja i policija je dužna da posveti pažnju njihovoj bezbednosti.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube