Država može i mora da spreči nasilje na Povorci ponosa

Beograd, 17.09.2009.

Država Srbija može i mora da spreči nasilje i nerede koje najavljuju desničarske grupe na Povorci ponosa koja treba da se održi u nedelju 20. septembra.

Država mora da pokaže koliko je ozbiljna u svojim nastojanjima da zaštiti svoje građane i građanke i poštuje zakone koji u njoj važe. Povorka ponosa bez nasilja i nereda je sigurno jedan od načina.

Eventualna nasilna dešavanja u Beogradu u nedelju pokazaće samo da država nije želela da iskoristi sva svoja ovlašćenja kako bi ono bilo sprečeno.

Sprečavanje i sankcionisanje nasilja i poziva na nasilje i linč nad LGBT osobama odgovornost je i države i svih učesnika političkog i javnog života u Srbiji.

Oko ovoga moraju da se slože sve političke partije i svi nosioci društvene i političke odgovornosti i ne smeju svojim ogradama, ćutanjem i nečinjenjem davati političko uporište nasilnicima i ekstremistima.

Gej strejt alijansa (GSA) je zaprepašćena načinom na koji se ovih dana u javnom prostoru vodi polemika oko mogućih nereda i nasilja na Povorci.

GSA izražava svoj naoštriji protest zbog izjava dobrog dela nosilaca društvene i političke odgovornosti u Srbiji iz kojih se jasno vidi da im je mnogo važnije da se ograde od bilo kakve povezanosti sa LGBT osobama u Srbiji ili “sistemom vrednosti” koje one zastupaju nego da učine sve da do nasilja ne dođe.

Gej strejt alijansa pozdravlja obećanja i afirmativne poruke koje Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo za ljudska i manjinska prava šalju povodom organizovanja Povorke ponosa ali smatra da one nisu dovoljne u ovakvoj atmosferi linča koju stvaraju ekstremističke grupe, huligani i svi oni koji ignorišu najave nasilja.

GSA zahteva od policije da objavi konkretne mere koje preduzima da spreči nasilje i zaštiti Povorku ponosa i sve njene učesnike i učesnice.

Policija i tužilaštvo jesu dužni da postupaju u skladu sa zakonima i Ustavom i da na sve raspoložive načine spreče, sankcionišu i kazne nasilje i pozive na nasilje.

GSA još jednom poziva sve političke partije u Srbiji, bez obzira na njihove partijske programe i ideologije, da svojim biračima, članstvu i partnerskim organizacijama upute jasnu i nedvosmislenu poruku da Povorka ponosa treba da protekne bez nasilja i nereda i da su ovakvi skupovi legitimno sredstvo borbe za prava svih građana i građanki pa tako i LGBT osoba u Srbiji.

GSA podseća javnost, medije i sve institucije sistema da nasilje, bez obzira nad kim se vrši, ne sme biti priznato i legitimisano kao sredstvo za iskazivanje neslaganja i način borbe protiv neistomišljenika i političkih protivnika. Nasilje i pozivi na nasilje moraju biti kažnjeni u skladu sa zakonima, a nosioci javnih funkcija moraju učiniti sve da do njega ne dođe.

Gej strejt alijansa ne pristaje na to da se LGBT osobama u Srbiji još jednom na ovakav način pošalje poruka da su oni građani i građanke drugog reda samo zbog svoje drugačije seksualne orijentacije i da se prećutno formira javno mišljenje da je očekivano i izvesno da će do nasilja na Povorci ponosa doći.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube