Evropski gej levičari očekuju zaštitu Povorke ponosa

Beograd, 13.09.2009.

Rainbow Rose, evropska gej-lezbejska socijaldemokratska organizacija, članica Partije evropskih socijalista, uputila je pismo predsedniku Srbije Borisu Tadiću i Demokratskoj stranci u kome je upozorila da će ova organizacija, kao i druge evropske organizacije za ljudska prava, da obrate veliku pažnju na Povorku ponosa koja je zakazana za 20. septembar 2009. godine.

Ova organizacija je izrazila očekivanje da će srpske vlasti da obezbede zadovoljavajući nivo zaštite od mogućih napada tokom Povorke i da će ona predstavljati ohrabrujući znak posvećenosti srpske vlade odbrani univerzalnih ljudskih prava i slobode okupljanja.

Ističući nivo homofobije u Srbiji i podsećajući predsednika DS na slučajeve nasilja nad gej osobama, kao što je bilo bacanje suzavca u gej klub „Hrabro srce” jula ove godine, ova organizacija je izrazila nadu da Demokratska stranka, kao članica evropske političke porodice socijaldemokratskih partija, može da pruži primer u borbi protiv diskriminacije, i da pruži podršku Povorci, u ime demokratskih principa ustanovljenih evropskim i nacionalnim zakonodavstvom.

Rainbow Rose u pismu podseća na izglasavanje Zakona za zabranu diskriminacije ranije ove godine koje ne bi bilo moguće bez glasova Demokratske stranke. “Ovaj zakon uključuje i odredbe protiv diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije. Stoga priznajemo vašu volju da promovišete ljudska prava i da se borite protiv diskriminacije”, kaže se u pismu.

Ova organizacija je ubeđena da Demokratska stranka može da iskaže svoju posvećenost jednakopravnosti i da će biti od pomoći u organizaciji zaštite Povorke ponosa i da će iskazati svoju solidarnost sa Povorkom ponosa.

„Kao članica postmatrač Partije evropskih socijalista (PES), Vaša stranka treba da bude ponosna na reforme koje obezbeđuju jednaka prava svim građanima, uključujući i gejeve i lezbejke”, zaključuje se u pismu ove organizacije, članice PES.

Originalnu verziju ovog pisma na engleskom jeziku možete pročitati na adresi:

http://www.rainbowrose.eu/IMG/pdf/RAINBOWROSE-to-DEMOCRATIC-PARTY_PRIDE_.pdf

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube