Akcija Koalicije mladih protiv nasilja

Beograd, 29.10.2009.

Koalicija mladih protiv nasilja organizovala je danas ispred unutrašnje Stambol kapije na Kalemegdanu, akciju pod nazivom “Beograd – grad protiv nasilja”.

Pripadnici koalicije su na zidine Kalemegdana postavili transparent “Stop nasilju” koji je nošen 1. oktobra u Šetnji protiv nasilja u Beogradu. Prema rečima jednog od organizatora Dušana Zlokolice, ideja je bila da transparent na tom mestu stoji 24 sata, ali zbog problema u komunikaciji sa nadležnim iz preduzeća Beogradska tvrđava transparent je morao biti uklonjen.

Nakon što su se fotoreporteri i kamermani latili svojih uređaja ne bi li zabeležili transparent i izjave organizatora, regovali su pripadnici obezbeđenja iz Uprave Beogradske tvrđave koji su osornim tonom oterali predstavnike medija, izričito zabranivši fotografisanje i snimanje u momentu skidanja transparenta, tvrdeći da “niko nema dozvolu za to”.

Ipak, u Koaliciji mladih kažu da je poruka poslata javnosti Srbije.

Predstavnik Koalicije mladih Lazar Pavlović je istakao da žele da iskažu “protest protiv eskalacije nasilja i širenja mržnje na ulicama Beograda kao i na području cele Srbije“.

“Javnosti je poznat slučaj pogibije Brisa Tatona, skorašnjeg prebijanja kubanskog državljanina na Novom Beogradu, napad na policajce u Novom Sadu i Beogradu, kao i visokog nivoa nasilja nad lezbejkama, gejevima biseksualnim i transrodnim osobama. Ovo je naš poziv vlastima, institucijama i sudstvu, da što hitnije rešavaju slučajeve nasilja, nastave već započete procese i procesuiraju nove slučajeve i da time daju odgovor na nasilje, da pravovremeno posledično i, što je još bitnije, preventivno deluju. Nasilje je, nažalost, ušlo u sve pore društva i potreban je odgovor svih nas”, istakao je Pavlović.

Dušan Zlokolica je rekao Tanjugu da ovom akcijom Koalicija počinje niz simboličnih delatnosti u okviru kojih će najveći gradovi Srbije biti obeleženi kao gradovi protiv nasilja.

On je dodao da će Koalicija tako „decentralizovati borbu protiv nasilja u Srbiji“.

U okviru akcija koalicija planira organizovanje tribina koje će se baviti uzrocima nasilja u društvu i nuditi moguće alternative i potencijalna rešenja za otklanjanje nasilja. Tribine će tematski biti podeljene po određenim segmentima poput obrazovanja, kulture, religije, sporta i drugih oblasti života. Svaka tribina ima za cilj da rezultira jednom vrstom apela resornom ministarstvu sa ponuđenim rešenjima ovog širokog društvenog problema. Na ovaj način želimo da apelujemo na državne organe da se odlučnije suprotstave nasilju i da započnu konkretnu borbu protiv uzroka nasilja u društvu.

Prva tribina u nizu će se održati 5. novembra u Novom Sadu, a tema će biti “Nacionalizam i šovinizam kao uzroci nasilja”.

U Koaliciji mladih protiv nasilja kažu da podržavaju usvajanje Deklaracije protiv nasilja koju je sastavila i zatim najavila da će je uputiti u skupštinsku proceduru grupa nevladinih organizacija.

Koaliciju mladih protiv nasilja čine Demokratska omladina, Mladi Liberalno demokratske partije, Socijaldemokratska omladina, Pokret Evropa nema alternativu, Beogradska omladinska grupa Helsinškog odbora za ljudska prava, Gej strejt alijansa i Omladina Lige socijaldemokrata Vojvodine.

(Agencije, e-Novine, Koalicija mladih protiv nasilja)

Facebook

Twitter

YouTube