Pomozite u izradi godišnjeg izveštaja GSA

Beograd, 20.10.2009.

Gej strejt alijansa je počela sa izradom godišnjeg izveštaja o stanju ljudskih prava lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba u Srbiji za 2009. godinu.

GSA već treću godinu za redom radi jedan od ključnih dokumenata za LGBT zajednicu u Srbiji u kojem daje opis stanja ljudskih prava LGBT osoba.

Godišnji izveštaj GSA je prepoznat kao jedan od bazičnih dokumenata od svih relevantnih domaćih i međunarodnih organizacija i institucija koje se u svom radu bave i LGBT pitanjem.

Mnoge međunarodne organizacije i institucije citirale su slučajeve koje je dokumentovala GSA u svojim godišnjim izveštajima: ILGA Europe, Human Rights Watch, Amnesty International, Evropska komisija, Savet Evrope, State Department, itd.

Prošle godine godišnji izveštaj GSA je podržao i gospodin Tomas Hamarberg, komesar za ljudska prava Saveta Evrope, pišući predgovor.

Ove godine autor predgovora našeg godišnjeg izveštaja biće gospodin Boris Ditrih, direktor LGBT programa Human Rights Watch.

Pozivamo i Vas da se uključite u pripremu ovog izveštaja, pre svega kroz dostavljanje informacija o slučajevima nasilja i/ili diskriminacije nad LGBT osobama, organizacijama, itd.

Ovo pitanje je od suštinskog značaja za borbu za prava LGBT osoba, a dokumentovanje slučajeva nasilja i diskriminacije omogućava nam da mnogo efikasnije vršimo pritisak na državne organe kako bi se ovaj problem rešavao.

Pored nasilja, GSA posebnu pažnju daje slučajevima diskriminacije i homofobije u oblastima vezanim za državnu upravu i usluge: rad sa policijom, tužilaštvima i sudovima, zdravstveni sistem, obrazovni sistem, itd.

Takođe, molimo Vas i da nam dostavite informacije o Vašim aktivnostima vezanim za LGBT pitanje ili aktivnostima organizacija, medija, kulturnih ustanova i inicijativa.

Vaše informacije možete poslati na e-mail adresu info@gsa.org.rs .

Ovde možete preuzeti godišnje izveštaje GSA iz prethodnih godina:

::: Izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji 2007. godine – “Uspećemo, uz malu pomoć sve brojnijih prijatelja” :::

::: Izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji u 2008. godini – “Ovo je zemlja za nas” :::

Unapred hvala,
Vaša GSA

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube