Krivična prijava zbog pretnji

Beograd, 03.11.2009.

Gej strejt alijansa (GSA) i Predrag Pušelja podneli su krivičnu prijavu Policijskoj upravi Pančevo protiv NN lica, zato što je u par navrata pretio Pušelji.

Pušelja je državljanin Srbije koji radi u Francuskoj i jedan je od najpoznatijih srpskih blogera.

On je 16. septembra 2009. godine objavio na svom blogu (www.blogowski.eu) afirmativan članak o održavanju Gej parade u Beogradu i kritiku njenog neodržavanja pod nazivom “Parada ponosa 2009 – Beograd”.

Nakon toga, Pušelja je došao u Srbiju poslom, a prilikom provere poruka sa francuskog broja na telefonskoj sekretarici je zatekao dve poruke pune najgorih uvreda i pretnji ubistvom:

“Alo bre pederu, šta se kurčiš! Jebo te onaj ko te napravio takvog! Nakazo, bre, pederu jedan! Slušaj šabane, dovedi ženu na karanje! Bre, pederčino jedna, čekamo te u Beogradu i na paradi, bre, sledeće godine, da ti razbijemo glavu, bre, jel ti jasno, bre, pederu jedan! Slušaj, svrbi me dole malo, dođi da me počešeš. Alo, fukaro, što ne dižeš telefon bre, pederu jedan, a! Je li bre, stavi ovo na Internet da slušaju kako te drilujem, bre! Šupčino jedna smrdljiva, jebem te u glavu, bre! Ko te napravi tako nakaznog da mi se kurčiš tu po Internetu! Ima da dobiješ po pički, bre! Jebem ti ženu!” i “Alo bre pederu, javi se, bre, koji ti je kurac! Alo! Alo! Glavonja, ćelavi! Alo bre pederu! Pederuuu, šupčinooo! Sad ću brate da te zovem po deset puta na dan da te jebem u glavu, bolje bi ti bilo da se javiš na telefon svaki put! Pozdrav od mudžahedina iz Toronta, šabane! Pederu!”

Pušelja je od svog operatera mobilne telefonije saznao da su mu preteće poruke upućene sa fiksnog telefonskog broja u Kanadi, najverovatnije iz Toronta.

Ovime je NN lice u sticaju izvršilo krivična dela Povreda ravnopravnosti iz člana 128 stav 1 Krivičnog zakonika, Ugrožavanje sigurnosti iz člana 138 KZ, Uvreda iz člana 171 KZ i Rasna i druga diskriminacija iz člana 387 KZ”, tvrdi se u krivičnoj prijavi.

GSA smatra da je Pušelja bio izložen mržnji i pretnjama teškim nasiljem na osnovu podrške osobama manjinske seksualne orjentacije, kao i da ovakvi postupci okrivljenog opasno ugrožavaju bezbednost i dostojanstvo ne samo oštećenog nego i svih osoba koje se zauzimaju za prava manjina kao i pripadnicima tih manjina.

Pušelji su, usled nasilja i diskriminacije kojima je bio izložen, povređeni pravo na ljudsko dostojanstvo (zabrana nečovečnog ili ponižavajućeg postupanja), pravo na ravnopravnost i pravo na telesni i duševni integritet, garantovana Ustavom Republike Srbije i ratifikovanim međunarodnim ugovorima.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube