Priznao ubistvo transeksualke Kočiš

Beograd, 10.12.2009.

Ivica Mihajlović (30) iz Vladičinog Hana priznao je da je 8. januara ove godine u Beogradu iz koristoljublja ubio transeksualku Minju Kočiš. Minja Kočiš se pre operacije promene pola zvala Mihalj, a Mihajlović je izmenio iskaz iz istrage i preuzeo svu krivicu na sebe.

“Tačno je da sam ja izvršio ubistvo i spreman sam na svoju kaznu, jer za mene nema odbrane, ali nisu tačni pojedini navodi optužnice koji terete Novicu Radisavljevića (36)”, kazao je u četvrtak na početku suđenja Mihajlović koji je 2000. pobegao iz zatvora u Nišu od kada je bio u bekstvu.

Iznoseći svoju odbranu pred sudskim većem u Okružnog suda u Beogradu, kojim je predsedavao sudija Rastko Popović, Mihajlović je detaljno ispričao kako mu je Radisavljević koga je upoznao u niškom zatvoru ispričao da prostitutka kod koje povremeno ide ima novca, i da je došao na ideju da opljačka Minju Kočiš kako bi se sklonio iz Beograda.

Više puta je istakao da Radisavljević, koga je pred istražnim sudijom teretio kao saučesnika u ubistvu, nema veze s tim, navodeći da mu je on pružio utočište, odnosno da su zajedno živeli u Radisavljevićevom stanu u Beogradu nekoliko meseci pre tog događaja.

“Radisavljević mi je pričao da je više puta išao kod oštećenog, (Minje Kočiš). Rekao mi je da kod njega ima puno para što je meni dalo ideju da mu uzmem pare, jer sam ostao bez ičega, pa sam mu tražio njegov broj telefona, navodno zbog seksualnih usluga”, ispričao je Mihajlović.

On je naveo da je 8. januara oko 18 sati pozvao Minju Kočiš i najavio se kao mušterija za seksualne usluge, a potom otišao kod nje u stan u ulici Filipa Filipovića 88 na Crvenom krstu.

Prema njegovim rečima, sve se odigralo u roku od 10 minuta na ulaznim vratima.

“Radisaljević mi je rekao da je oštećeni mali, krhke građe i da je nikakav, ali kada sam ga video nije mi bilo dobro. On je za mene strvina. Razmišljao sam da se vratim, ali sam odustao nadajući se da je drugačiji od pravih muškaraca”, naveo je Mihajlović.

On je kazao da je Minju Kočiš udario pesnicom u glavu čim mu je otvorila vrata, a zatim su počeli da se rvu na podu, gde joj je zadao i dva uboda nožem u rame i grudi.

“Posle toga je klonuo, ali je još bio živ. Dok sam tražio novčanik on me je pratio pogledom. Uzeo sam novčanik iz komode i dva mobilna telefona i otišao. Nisam zatvorio ulazna vrata, samo sam ih privukao”, ispričao je Mihajlović i napomenuo da je mogao da ih zaključa ali nije, jer je, kako je objasnio “neko mogao da prođe i da Kočišu pruži pomoć”.

Takođe je objasnio da ni fiksni telefon u stanu namerno nije isključio “jer se nadao da će Kočiš imati snage da se dovuče do aparata i pozove hitnu pomoć”, ističući da ne želi sad da se pravda, jer za njega nema opravdanja niti da sud njegove reči pogrešno tumači.

Novčanik u kome je bilo 10 evra i 2.000 dinara bacio je u kontejner, a pare je zadržao i potom, kako je ispričao, otišao u stan kod Radisavljevića.

Naveo je da Radisavljeviću koji se spremao za posao, ništa nije pričao, a pošto je otišao iz stana, ostavio mu je pisanu poruku da mora da ide.

Mihajlović je kazao sudu da je nož uzeo iz kuhinje bez znanja Radisavljevića, kako bi zaplašio Minju Kočiš, a ne da bi je ubio.

“Nemam ništa protiv transeksualaca”, kazao je Mihajlović i dodao: “Uradio sam to i za mene nema opravdanja”. “Čeka me još devet i po godina robije, plus ovde 30 do 40 godina i spreman sam na svoju kaznu”.

Sudija Popović ga je zamolio da ne prejudicira ishod suđenja i visinu kazne i zapitao zašto je promenio iskaz iz istrage.

Mihajlović je na ovo odgovorio da je u istrazi teretio Radisavljevića jer je bio kivan na njega, pa je rekao da mu je on dao ideju za ubistvo i da mu je dao i nož i čekao ga posle ubistva.

“Istina je ono što sam danas rekao. Novica nema veze sa ovim”, rekao je Mihajlović.

Radisavljević je rekao da nije kriv i da nema veze sa ubistvom i da nikada nije video Minju Kočiš, nego je u tom stanu često koristio usluge prostitutke Jelene, sitne žene srednjih tridesetih godina, o kojoj je pričao Mihajloviću.

“Jedina moja krivica je što sam ranije osuđivan i što sam primio Ivicu da živi kod mene. Stanovao je kod mene, nije radio ništa, ja sam ga izdržavao pošto sam zarađivao 500 evra mesečno kao radnik obezbeđenja”, rekao je Radisavljević.

Dodao je da je “siguran da je Jelena žensko” jer je spavao sa njom i da u njenom stanu nikada nije bilo drugih ljudi.

“Bio sam kod nje 7. januara, dan pre ubistva, ali nismo mogli da imamo seksualni odnos jer mi je rekla da je zauzeta. Sutradan sam otišao kući u Požrevac zbog porodičnih problema pošto je moj polubrat narkoman stalno tukao našu majku, a posle je zbog nasilja u porodici osuđen na godinu i po dana zatvora”, rekao je Radisavljević.

Nastavio je da se iz Požarevca vratio 8. januara uveče i da je te večeri video Mihajlovića, ali sa njim nije mnogo pričao jer je žurio na posao, a Mihajlović je sutradan nestao iz njegovog stana i uzeo mu bankovnu platnu karticu, 140 evra i mobilne telefone.

Radisavljević je rekao da je isto govorio i u istrazi, ali je policija zlonamerno interpretirala njegove reči, i dodao da u iskazu koji je potpisao u pristvu branioca po službenoj dužnosti nije tačno ništa u vezi sa Minjom Kočiš.

Sudija Popović je najavio da bi suđenje moglo da se nastavi u februaru iduće godine, a da će nastavak suđenja da bude naknadno zakazan pisanim putem zbog predstojeće reforme sudstva.

Pretres su pratili predstavnici Anti trafiking centra, Komiteta pravnika za ljudska prava i Gej strejt alijanse.

Nakon što je u januaru otkriveno ubistvo Minje Kočiš, optuženi Mihajović i Radisavljević su uhapšeni u policijskoj akciji.

(Mondo, GSA)

Facebook

Twitter

YouTube