Inicijativa za ulicu Brisa Tatona

Beograd, 22.01.2010.

Koalicija mladih protiv nasilja predala je 5.000 potpisa za inicijativu da se obeleži mesto stradanja francuskog državljanina Brisa Tatona. Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je ukazao da će se grad uključiti u projekte ako Koalicija to želi, jer pitanje nasilja, kako je naveo, ne treba da bude akcija ni političkih stranaka ni političara već svih građana Beograda.

“Džaba svi mostovi, bulevari, nove škole i obdaništa, ako živimo u gradu gde većina, kada je na ulici, strepi od nasilnika”, istakao je gradonačelnik.

“Svi oni koji su pretnja bezbednosti, ne samo onima druge boje kože ili seksualne orijentacije, već i svim ostalim građanima, treba da završe u zatvoru”, objasnio je Đilas.

On je podsetio da i nedavni slučaj u Boru, gde je ubijen dečak od 14 godina, govori da nasilnici treba da budu smešteni u zatvor, da se takve stvari ne bi više dešavale.

Predstavnik Koalicije mladih protiv nasilja Dušan Zlokolica naveo je da akcija nije posvećena samo Tatonu, “već i svim žrtvama nasilja koje su pale pod udarom šovinizma i netrpeljivosti na ulicama Beograda i Srbije”.

Prema njegovim rečima, ploča na mestu nasilja treba da podseća građane zemlje na taj nesrećan događaj i na neki način spreči buduće slične ispade.

Predsednik komisije za imenovanje ulica i trgova Petar Đorđević rekao je da su do sada stigla dva zahteva, u kojima se traži da se neka od beogradskih ulica nazove po stradalom Tatonu.

Na prvoj narednoj sednici, kako je istakao, Komisija će doneti odluku, za koju pretpostavlja da će biti pozitivna.

“Posle odluke Komisije, ona se upućuje Ministarstvu za lokalnu samoupravu, koje daje saglasnost, da bi se, potom, vratila na usvajanje u Skupštinu grada”, precizirao je Đorđević.

Bris Taton je teško povređen 17. septembra, neposredno pred početak fudbalske utakmice Partizan -Tuluz, u bašti kafića “Ajriš pab” na Obilićevom vencu, kada je grupa huligana napala francuske navijače.

Francuz je zbog zadobijenih povreda preminuo 29. septembra u Urgentnom centru u Beogradu.

Facebook

Twitter

YouTube