Godišnji izveštaj o stanju ljudskih prava LGBT osoba za 2009. godinu – “Nema povlačenja, nema predaje”

“Iako je 2009. godina bila godina velikih izazova za GLBT populaciju u Srbiji može se reći da je stvorena osnova za rešavanje ključnih problema sa kojima se ona suočava. Odgovornost je pre svega na državi da iskoristi ovu šansu i da u saradnji sa GLBT organizacijama i populacijom uspostavi mehanizme i sistemska rešenja, pre svega za obračun sa nasiljem, diskriminacijom i homofobijom u svakodnevnom životu i javnom prostoru.” **

GSA od svog nastanka priprema i uređuje godišnje izveštaje koji obuhvataju teme kao što su: slučajevi nasilja i diskriminacije nad GLBT osobama, odnos državnih institucija i političkih partija prema GLBT populaciji, medijska slika, sloboda javnog okupljanja, kao i mnoga druga pitanja vezana za prava GLBT osoba u Srbiji.

Iz predgovora godišnjeg izveštaja GSA

Ova 2010. godina biće važna za Srbiju i pokret gej i strejt osoba koje podržavaju tolerantno, otvoreno i inkluzivno društvo. Predsednik Boris Tadić podneo je kandidaturu Srbije za članstvo u Evropskoj uniji. EU nije samo zajednica zasnovana na ekonomskim i finansijskim sporazumima, već i na zajedničkim vrednostima. Povelja EU o osnovnim pravima potvrđuje da su ljudska prava među ključnim vrednostima Unije. Ona je stupila na snagu 1. decembra 2009. godine i garantuje, između ostalog, slobodu izražavanja, informisanja i okupljanja. Ona zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu, uključujući i seksualnu orijentaciju.

Pravi napredak na terenu će članicama EU poslužiti kao test Srbije u pregovorima za kandidaturu za članstvo u EU. Glas srpskih gejeva i strejt osoba koje podržavaju tolerantno i inkluzivno društvo je odlučujući i treba da bude saslušan.

Boris Ditrih,
Direktor za zastupanje GLBT programa
Human Rights Watch, Njujork

Iz uvodne reči godišnjeg izveštaja GSA

Tokom 2009. godine Srbija je ostvarila veliki napredak na svom putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Ukidanje viznog režima za državljane Srbije (kao i Crne Gore i Makedonije) od 19. decembra 2009. je važan korak, kao što je i zahtev Srbije za članstvo u EU. S dobrim razlogom, skorašnji izveštaj o napretku Evropske komisije kritikovao je nasilje, govor mržnje i zločine iz mržnje. Ipak, još uvek postoji diskriminacija i nedostatak svesti i zaštite lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba, što je obaveza svih zemalja koje nastoje da budu članice EU. Takođe, jasno je predočeno da evropske integracije ne podrazumevaju samo ispunjavanje kriterijuma i implementaciju zakona, već i jednake standarde u svakodnevnom životu svih.

Ubeđena sam da ćemo saradnjom i zajedničkim suprotstavljanjem homofobičnim stavovima biti sposobni da dostignemo za šta se ujedinjena Evropa zalaže: jednakost i sloboda u življenju bez straha.

Ulrike Lunaček,
Članica Evropskog parlamenta

::: Godišnji izveštaj 2009 ::: (pdf download)
::: Annual report 2009 ::: (pdf download)
::: Mapa homofobičnih napada – Gay bashing map ::: (pdf download)

Izveštaj je podržan od strane Fonda za otvoreno društvo i Civil Rights Defenders.

** Citat iz godišnjeg Izveštaja Gej strejt alijanse (GSA) o stanju ljudskih prava gejeva, lezbejki, biseksualnih i transrodnih (GLBT) osoba u Srbjii u 2009. godini – “Nema povlačenja, nema predaje”

Beograd, 10.03.2010.

Facebook

Twitter

YouTube