Prvi sastanak sa Srpskom radikalnom strankom

Beograd, 29.03.2010.

Gej strejt alijansa (GSA) je danas održala prvi u nizu planiranih sastanaka sa parlamentarnim političkim strankama koje su se odazvale na ranije upućen poziv GSA za otvaranje dijaloga o pitanjima koja su važna za gejeve, lezbejke, biseksualne i transrodne (GLBT) osobe u Srbiji kao što su strategija smanjenja nasilja i diskriminacije i unapređenje slobode okupljanja tj. mogućnost organizovanja prve uspešne Parade ponosa.

Prvi sastanak je održan sa Srpskom radikalnom strankom (SRS) koju je predstavljala Vjerica Radeta, poslanica u Skupštini Srbije i visoka funkcionerka SRS, dok je delegaciju GSA predvodio Boris Milićević, predsednik GSA.

Sastanak je protekao u korektnoj atmosferi i na njemu se razgovaralo o eskalaciji nasilja pre i nakon neodržavanja Parade ponosa u septembru 2009. godine, kao i o potrebi da državni organi mnogo efikasnije nego do sada rade na prevenciji i suzbijanju nasilja i diskriminacije u društvu i nad građanima Srbije pa tako i nad GLBT osobama, što se pre svega odnosi na tužilaštvo i sudove.

Srpska radikalna stranka je stava da ona neće podržati održavanje Parade ponosa u Beogradu jer je za SRS održavanje ovakve manifestacije u suštinskoj suprotnosti sa porodičnim i tradicionalnim vrednostima za koje se ova stranka zalaže, ali je takođe usaglašen stav između SRS i GSA da nasilje ne sme biti način i sredstvo obračuna sa protivnicima i neistomišljenicima i da će SRS osuditi svaki oblik nasilja i diskriminacije.

Gej strejt alijansa ovaj sastanak vidi kao pozitivan i veoma značajan početni korak u uspostavljanju šireg društvenog dijaloga čiji bi krajnji cilj bio smanjenje nasilja i diskriminacije nad GLBT osobama. GSA se zahvaljuje Srpskoj radikalnoj stranci na ovom razgovoru i zaključcima sa sastanka.

U narednim danima GSA će održati sastanke i sa G17+, Demokratskom strankom, Savezom vojvođanskih Mađara, Liberalno demokratskom partijom i Socijaldemokratskom unijom. GSA očekuje i da će ostale parlamentarne stranke prihvatiti poziv GSA za razgovor o gore navedenim temama.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube