Sporazum o saradnji Gej strejt alijanse i Kvirija centra

Beograd, 28.03.2010.

Gej strejt alijansa (GSA) i Queeria centar (Kvirija centar), organizacije koje se bave unapređenjem, zaštitom i promocijom prava gejeva, lezbejki, biseksualnih i transrodnih (GLBT) osoba u Srbiji, potpisale su danas u Beogradu Sporazum o saradnji.

Polazna tačka Sporazuma, koji su potpisali predsednici ovih organizacija Boris Milićević i Boban Stojanović, jeste potreba za ostvarivanjem zajedničkog interesa čiji su ciljevi pre svega jačanje snage i solidarnosti GLBT pokreta u Srbiji i uspostavljanje konstruktivnog dijaloga i boljeg razumevanja između GLBT organizacija i GLBT zajednice u Srbiji.

Takođe, cilj organizacija potpisnica je i uspostavljanje šireg društvenog dijaloga koji, uz niz inicijativa i aktivnosti, treba da dovede do smanjenja homofobije, nasilja i dikriminacije nad GLBT populacijom u Srbiji.

Sporazum definiše način komunikacije između potpisnica, način međusobnog informisanja i međusobnu podršku u ostvarivanju kako zajedničkih, tako i individualnih aktivnosti za koje smatraju da će doprineti razvoju međusobne saradnje i jačanju GLBT pokreta u Srbiji.

Važan deo Sporazuma čine i odredbe kojima se potpisnice obavezuju da će eventualna međusobna neslaganja i sukobe rešavati sporazumno i neće ih iznositi u javnost, da će u međusobnim odnosima i saradnji gajiti poštovanje, razumevanje i konstruktivni dijalog, kao i da će poštovati zalaganja i integritet organizacija potpisnica ali i drugih GLBT organizacija u Srbiji.

GSA i Kvirija centar očekuju da će se u narednom periodu i druge GLBT organizacije u Srbiji pridružiti ovom Sporazumu. Naravno, GSA i Kvirija pozdravljaju svaki oblik zajedničkog nastupa GLBT organizacija i van ovog Sporazuma koji će doprineti jačanju GLBT pokreta i uspostavljanju korektne i konstruktivne saradnje na pitanjima koja su važna za GLBT zajednicu u celini.

Gej strejt alijansa, Kvirija centar

Facebook

Twitter

YouTube