Gej strejt alijansa na sastanku sa Srpskim pokretom obnove

Beograd, 30.04.2010.

Gej strejt alijansa (GSA) je danas u Beogradu održala poslednji u nizu sastanaka sa predstavnicima parlamentarnih političkih stranaka u Srbiji. Sastanak je održan sa Srpskim pokretom obnove (SPO) koga je predstavljao Aleksandar Čotrić, predsednik Izvršnog odbora SPO i narodni poslanik.

Na sastanku se razgovaralo o mnogobrojnim temama, pre svega o potrebi implementacije Zakona o zabrani diskriminacije, strategiji i prioritetima u rešavanju statusa gejeva, lezbejki, biseksualnih i transrodnih (GLBT) osoba u Srbiji kao što su nasilje i diskriminacija, kao i o potrebi efikasnijeg rada tužilaštva i sudstva u procesuiranju i rešavanju ovih slučajeva.

Od strane Srpskog pokreta obnove je naglašeno da SPO sebe vidi kao evropsku stranku umerene desnice i samim tim nema negativan stav prema bilo kojoj manjini u Srbiji jer smatra da se demokratičnost upravo iskazuje u odnosu prema manjinskim grupama.

SPO najoštrije osuđuje nasilje i diskriminaciju nad GLBT osobama i ovakav stav će uvek iskazati, bilo da je u pitanju govor mržnje, nasilje ili pozivanje na nasilje.

Takođe, SPO podržava održavanje Parade ponosa, imajući u vidu da se ovakve manifestacije održavaju širom sveta, kao i da bi na ovaj način GLBT pokret u Srbiji poslao jasnu političku poruku javnosti i institucijama o potrebi poštovanja ljudskih prava ove populacije.

Delegacija GSA je iskoristila ovu priliku da se zahvali Srpskom pokretu obnove i predsedniku stranke Vuku Draškoviću na podršci Gej strejt alijansi u vezi prošlogodišnje zabrane konferencije za štampu GSA u Sava centru.

……………………………

GSA je današnjim sastankom završila prvi krug razgovora sa parlamentarnim političkim strankama. Opšti zaključak GSA je da su one po prvi put pokazale spremnost na dijalog i saradnju sa GLBT zajednicom i da su sve stranke sa kojima je GSA održala sastanke na temu nasilja i diskriminacije GLBT osoba i mogućnosti uspešnog održavanja Parade ponosa u Srbiji, napravile iskorak u odnosu na stavove koje su zauzimale ranije.

Međutim, izuzetno je zabrinjavajuće što su Demokratska stranka Srbije (DSS), Nova Srbija (NS) i Jedinstvena Srbija u potpunosti ignorisale uporne višenedeljne pokušaje GSA da uspostavi kontakt i ugovori sastanke sa njihovim predstavnicima. Ovime su ove stranke pokazale jasan stav da ne žele da ostvare dijalog sa GLBT zajednicom o nasilju i diskriminaciji koju ova zajednica doživljava u Srbiji.

GSA je mišljenja, a to se pokazalo i u periodu oko priprema Parade ponosa prošle godine, kao i u poslednjih par meseci kada je opet došlo do eskalacije nasilja u Srbiji (porodičnog, na ulici i na stadionima), da je nasilje opšti društveni problem, a ne samo problem GLBT osoba u Srbiji i da se u borbi protiv njega ne mogu praviti izuzeci. Postavlja se pitanje da li DSS, NS i JS, izbegavajući da se izjasne o ovom pitanju, žele da poruče javnosti da je dozvoljeno nasilje nad delom stanovništva Srbije.

Gej strejt alijansa će u narednom periodu organizovati sastanke sa državnim institucijama koje bi najviše mogle da doprinesu poboljšanju položaja GLBT osoba u Srbiji, borbi protiv nasilja i diskriminacije i omogućavanju održavanja prve uspešne Parade ponosa u Srbiji. Između ostalih, predviđeni su sastanci sa ministarstvima pravde, ljudskih i manjinskih prava, unutrašnjih poslova, sporta i omladine, zdravlja, prosvete, sa gradonačelnikom Beograda, Skupštinskim odborom za bezbednost, Kancelarijom Vlade Srbije za evropske integracije i drugima.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube