GSA i SDP će sarađivati na poboljšanju položaja GLBT populacije u Srbiji

Beograd, 14.04.2010.

Gej strejt alijansa (GSA) i Socijaldemokratska partija Srbije (SDP) se vrednosno prepoznaju i sarađivaće na pitanjima koja se tiču poboljšanja položaja gejeva, lezbejki, biseksualnih i transrodnih (GLBT) osoba u Srbiji, utvrđeno je na današnjem sastanku GSA i SDP u Beogradu.

SDP je pružila punu podršku ostvarivanju prava GLBT osoba garantovanih Ustavom, zakonima i međunarodnim poveljama i najoštrije osudila nasilje i diskriminaciju nad ovom populacijom. SDP takođe smatra da iako su Ustavom zaštićeni svi građani i građanke Srbije bez obzira na njihovu različitost, to se u praksi ne poštuje u dovoljnoj meri kada su u pitanju GLBT osobe i takav odnos prema ovom delu populacije mora da se menja.

Socijaldemokratska partija Srbije je podržala održavanje Parade ponosa naglašavajući da je potrebno napraviti iskorak u odnosu na prošlu godinu, što se pre svega odnosi na odgovorniji odnos vlasti prema ovom događaju.

Takođe, na ovom sastanku je istaknuta i neophodnost saradnje GLBT pokreta sa državnim institucijama i političkim subjektima, a SDP se založila i za usvajanje Deklaracije protiv nasilja, pozivanja na nasilje i govora mržnje koju je GSA u saradnji sa nekoliko nevladinih organizacija predložila Skupštini Srbije u oktobru prošle godine.

Socijaldemokratsku partiju Srbije su na ovom sastanku predstavljali narodni poslanik Meho Omerović, koordinatorka Foruma mladih SDP Maja Krstić i član Glavnog odbora stranke Branko Gogić.

Gej strejt alijansa se zahvaljuje Socijaldemokratskoj partiji na podršci i razumevanju položaja GLBT osoba u Srbiji, ističući veoma značajnu ulogu Ministra za rad i socijalna pitanja Rasima Ljajića u donošenju Zakona o zabrani diskriminacije.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube