LDP i G17+ daju punu podršku borbi protiv nasilja i diskriminacije i održavanju Parade ponosa

Beograd, 01.04.2010.

Liberalno demokratska partija i G17+ najoštrije su osudile svaki oblik nasilja i diskriminacije nad gejevima, lezbejkama, biseksualnim i transrodnim (GLBT) osobama.

Na odvojenim sastancima sa Gej strejt alijansom koji su održani u sredu 31. marta 2010. godine LDP su predstavljali narodni poslanici i potpredsednici partije Nataša Mićić i Nebojša Ranđelović, a G17+ narodni poslanici Snežana Stojanović Plavšić i Željko Ivanji.

GSA je veoma zadovoljna ovim sastancima i stavovima koje su iznele obe političke stranke, a koji se tiču razumevanja položaja GLBT osoba u Srbiji i potrebe za sistematskom borbom protiv homofobije, nasilja i diskriminacije kojima je ova populacija izložena.

Obe političke stranke su se saglasile da je potrebno da svi državni organi, a pre svega tužilaštvo i sudovi, mnogo efikasnije nego do sada rade na prevenciji i sankcionisanju nasilja.

LDP, kao politička stranka koja se u prethodnom periodu najkonkretnije i najviše zalagala za izjednačavanje prava GLBT osoba u Srbiji, će nastaviti sa podrškom GLBT populaciji kroz svoje parlamentarne i partijske aktivnosti i pružiće punu podršku održavanju Parade ponosa uz prisustvo svojih stranačkih funkcionera.

G17+ je takođe podržala održavanje Parade ponosa i smatra da je obaveza države da obezbedi sve uslove za njeno uspešno održavanje.

GSA i G17+ su se saglasile i oko nastavka saradnje i potrebe za narednim koracima u poboljšanju položaja GLBT zajednice kao što je kreiranje državne strategije za borbu protiv nasilja i diskriminacije nad GLBT osobama i rešavanje statusa GLBT populacije u Srbiji.

GSA se najiskrenije zahvaljuje Liberalno demokratskoj partiji i G17+ na održanim sastancima i podršci koju su ove dve političke partije dale GLBT zajednici.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube