Milićević: Početak godine pokazuje izvestan napredak

Beograd, 09.04.2010.

Predsednik Gej strejt alijanse (GSA) Boris Milićević ocenio je danas u Kragujevcu da od početka ove godine postoji izvestan napredak u pogledu tretmana gejeva, lezbejki, biseksualnih i transrodnih osoba (GLBT).

“U ovoj godini otvorili smo dijalog sa instituacijama u Srbiji i političkim partijama čija je tema nasilje i diskriminacija GLBT osoba i rešavanje tog pitanja, kao i ostvarivanje prava na slobodu okupljanja”, rekao je Milićević na prezentaciji godišnjeg Izveštaja GSA.

Prema Milićeviću, “nakon tih sastanaka koji će se održavati i u narednih deset dana znaće se da li će ove godine biti održana gej parada”.

On je ocenio da je prošla godina bila je najburnija za gej populaciju, a pitanje položaja LGBT osoba konačno postalo dominantna tema.

“Više niko ne može da kaže da gejevi, lezbejke, biseksualne i transrodne osobe u Srbiji ne postoje, a da je homoseksualnost bolest koja se uvozi sa zapada”, rekao je predsednik GSA.

Milićević kaže da izveštaj pokazuje da državni organi nisu spremni sa spreče i sankcionišu nasilje.

“Ljudska prava postoje ili za sve ili ni za koga. Zakon o zabrani diskriminacije je teško donesen prošle godine, ali država mora da se potrudi da ga primeni i promoviše”, naglasio je Milićević.

Naglašavajući da je GSA prva organizacija koja je počela sistematsku pravnu zaštitu GLBT osoba, pravni zastupnik te organizacije Veroljub Đukić je ocenio “da su sudstvo i tužilaštva izuzetno neefikasna u procesuiranju krivičnih prijava zbog govora mržnje i diskriminacije”.

“Pokrenuli smo više sudskih postupaka protiv lica zbog govora mržnje i diskriminacije, ali do danas nijedno suđenje nije održano čime se šalje negativna poruka osobama koje trpe nasilje zbog seksualne orijentacije”, rekao je Đukić.

Tokom 2009. godine pokrenuta su dva parnična postupka po Zakonu o zabrani diskriminacije i Zakonu o javnom informisanju protiv dnevnog lista “Press”, zbog govora mržnje, i direktora “Sava centra” povodom zabrane održavanje konferencije za novinare te organizacije u Medija centru.

“Iako je prošlo više od deset meseci nijedno suđenje nije održano, ali je zato stiglo obaveštenje koje takse treba da platimo, iako je po ova dva zakona rok za donošenje presude mesec dana”, kaže Đukić.

Predstavnici ove organizacije kažu da ovakvim ponašanjem država šalje negativnu poruku predstavnicima LGBT zajednice da ne želi da reši njihov problem, što je i razlog zbog koga se mnoge osobe koje se susreću sa problemom diskriminacije ili mobinga ne obraćaju za pomoć.

Za razliku od prošlogodišnje konferencije za novinare koju je prekinulo desetak maskiranih lica, ovoga puta nije bilo incidenata, premda je ispred zgrade Studentskog kulturnog centra bilo jako policijsko obezbeđenje.

Promocija godišnjeg Izveštaja GSA je već održana u Beogradu i Novom Sadu, a u narednom periodu biće održana i u Nišu i Pančevu.

(Tanjug/Šumadija Press)

Facebook

Twitter

YouTube