Milićević: Pozitivan pomak na deklarativnom nivou

Beograd, 13.04.2010.

Predsednik Gej strejt alijanse (GSA) Boris Milićević ocenio je danas u Nišu da je u stanju ljudskih prava gejeva, lezbejki, biseksualnih i transrodnih (GLBT) osoba u Srbiji “učinjen pozitivan korak na deklarativnom nivou”.

Milićević je izjavio da je Izveštaj o ljudskim pravima gejeva, lezbejki, biseksualnih i transrodnih (GLBT) osoba pokazao da njihov položaj u 2009. godini nije bio lak, ali da GLBT organizacije ne nameravaju da odustanu od borbe za ostvarivanje ljudskih prava GLBT osoba.

“Naš godišnji izveštaj ‘Nema povlačenja, nema predaje’ navodi da je situacija teška, ali da gej organizacije u Srbiji ne nameravaju da odustanu od borbe za ostvarivanje ljudskih prava seksualnih manjina”, poručio je Milićević.

On je ukazao da su najveći problemi GLBT zajednice u Srbiji nasilje i diskriminacija, pa će sagovornici gej organizacija u narednom periodu biti ministarstva pravde, prosvete, omladine, MUP i ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Iz iskustva prošle godine, rekao je Milićević na konferenciji za novinare u Nišu, najneefikasniji deo sistema su tužilaštvo i sudstvo.

Od 11 sudskih postupaka, koje smo pokrenuli, dobili smo samo jednu sudsku odluku koja se tiče plaćanja sudske takse, rekao je Milićević.

Goran Miletić, advokat za ljudska prava iz organizacije Civil Rights Defenders je, govorećii o položaju gej populacije, rekao da ljudska prava GLBT osoba u Srbiji krše institucije, firme, pojedinci i formalne i neformalne grupe, koje su uglavnom nasilne.

(Agencije/GSA)

Facebook

Twitter

YouTube