Savez vojvođanskih Mađara: Prava garantovana Ustavom i zakonima moraju da važe za sve građane i građanke Srbije

Beograd, 02.04.2010.

Gej strejt alijansa (GSA) je juče u Subotici održala sastanak sa potpredsednikom Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Zoltanom Devavarijem sa kojim je razgovarala o položaju gejeva, lezbejki, biseksualnih i transrodnih (GLBT) osoba, ali i o položaju svih manjinskih zajednica u Srbiji.

SVM smatra da nikada više ne sme da se ponovi eskalacija nasilja iz 2009. godine u vreme organizovanja Parade ponosa i da se stvori slika da je država kapitulirala pred ekstremistima. Ustav i zakoni moraju da važe za sve, a država mora da garantuje bezbednost svim građanima i građankama Srbije, bez obzira na njihovu nacionalnost, veroispovest, pol ili seksualnu orijentaciju.

Savez vojvođanskih Mađara najoštrije osuđuje nasilje i diskriminaciju nad GLBT osobama i poziva državne organe, pre svega tužilaštvo i sudstvo, da mnogo efikasnije nego do sada rade na suzbijanju nasilja nad ovom populacijom.

SVM je pozdravila inicijativu GSA o uspostavljanju dijaloga sa parlamentarnim političkim partijama i državnim institucijama i mišljenja je da celo društvo, a u prvom redu predstavnici većinskog naroda u Srbiji treba da se uključe u dijalog u vezi ove teme, kao i da u 21. veku u Srbiji koja teži Evropskoj Uniji prava GLBT osoba ne smeju da budu tabu tema.

Takođe, SVM smatra da takav dijalog što pre mora da otpočne i na nivou AP Vojvodine, kao i na nivou lokalnih samouprava.

SVM će se zalagati da se u procesu priključivanja Srbije Evropskoj Uniji svi novi zakoni koji budu donešeni apsolutno pridržavaju evropskih standarda u poštovanju ljudskih prava svih manjinskih zajednica koje žive u Srbiji među kojima je i GLBT zajednica.

GSA ovaj sastanak vidi kao veoma značajan za dalji rad na poboljšanju položaja GLBT populacije u Srbiji i zahvaljuje se Savezu vojvođanskih Mađara na visokom stepenu razumevanja i podršci koju je SVM uputila GLBT zajednici.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube