Tužilaštvo odbacilo krivičnu prijavu Gej strejt alijanse zbog pretnji GLBT populaciji na Fejsbuku

Beograd, 14.05.2010.

Pravnoj službi Gej strejt alijanse (GSA) uručeno je obaveštenje nekadašnjeg Trećeg opštinskog javnog tužilaštva iz Beograda kojim se odbacuje krivična prijava GSA protiv Jovana B. iz Beograda, Božidara K. iz Sremske Mitrovice i Andrije P. iz Niša, osnivača i administratora Fejsbuk grupe „Stop pederima!!! Gej parada nikad u Srbiji!!!“. Obaveštenje je potpisano od strane zamenika javnog tužioca Slobodana Nešovića.

GSA je 2. juna 2009. godine podnela krivičnu prijavu protiv ova tri lica zbog toga što su osnovali i održavali pomenutu grupu na Fejsbuku na kojoj su podsticali i omogućavali grubo vređanje i ponižavanje gejeva, lezbejki, biseksualnih i transodnih (GLBT) osoba, pretnje, pozivanje na ubistvo i nasilje nad ovom populacijom i sprečavanje zakazane Parade ponosa. Krivična prijava je podneta na osnovu članova Krivičnog zakonika koji se odnose na povredu ravnopravnosti, ugrožavanje sigurnosti, sprečavanje javnog skupa, nasilničko ponašanje, dogovor za izvršenje krivičnog dela i rasnu i drugu diskriminaciju.

Kako stoji u obaveštenju tužilaštva, krivična prijava protiv pomenutih lica za navedena dela je odbačena jer „u njihovim radnjama nema bitnih elemenata pomenutih krivičnih dela, niti elemenata bilo kog drugog krivičnog dela za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.

GSA naglašava da je tužilaštvu uz krivičnu prijavu uredno dostavila dokaze – izvode sa porukama na ovoj Fejsbuk grupi među kojima se na primer moglo pročitati: E zato svi znamo sta je resenje! Nauciti ih pameti treba da dobiju po nosu!; Sve pedere u jamu; Ako slucajno bude Parade, razbicemo im glave i zigosati za tu sramotu!!!!!!!!!!!!!!!!; Ma pustiti ih da izadju na ulice onda uzeti stangle i po njima da im vise ne padne na pamet da izadju!!!!!!!!!!!!!! posto nisu za vreme milosevica dovoljno popili i!!!! Sve pedercine na kolac!!! Ma u mashinu za mlevenje mesa!!!isecite im polne organe! Tooo…zakoljimo,spalimo i razapnimo… СРБИЈО БУДИ СЕ …педерски лоби је веома јак на жалост и на балкану,,треба га зауставити …ОДМАХ!!!!!!!! Mater im bolesnu… Dolazi 3 autobusa navijaca i huligana iz Smedereva… Polomicemo im sve kosti, odmah imaju da promene misljenje! To su klasicne psihopate!

Policija je u julu 2009. godine pozvala i saslušala dvojicu optuženih u ovom slučaju, ali su oni nakon ovog informativnog razgovora nastavili sa održavanjem pomenute Fejsbuk grupe ne odbacujući svoju krivicu uz poruke da oni „imaju pravo na slobodu govora i mišljenja“ i da su „naišli na puno razumevanje policije“.

Fejsbuk grupa „Stop pederima!!! Gej parada nikad u Srbiji!!!“ je ukinuta ubrzo posle toga ali od strane administratora Fejsbuka zbog prijava koje su njihovom sedištu u SAD uputile i GSA i mnogobrojni građani iz Srbije i inostranstva.

Gej strejt alijansa je veoma neprijatno iznenađena ovakvom odlukom Trećeg opštinskog javnog tužilaštva iz Beograda, pre svega zato što se nedavno pokazalo da se u drugim slučajevima pretnji preko Fejsbuka može reagovati veoma efikasno i u skladu sa postojećim zakonima.

GSA zato postavlja pitanje svim nadležnim organima i institucijama da li su Ustav i zakoni u Srbiji isti za sve njene građane i građanke ili su od ovoga, iz nekog razloga poznatog samo pravosudnom sistemu, izuzete GLBT osobe?

Gej strejt alijansa takođe pita i da li ostali slučajevi nasilja i diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije koje njena Pravna služba vodi pred tužilaštvima i sudovima u Srbiji završavaju možda u nekoj „fijoci“, s obzirom da u svih 11 slučajeva još uvek nije zakazano ni jedno ročište?

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube