Ministarstvo kulture otvoreno za saradnju na suzbijanju govora mržnje prema GLBT populaciji u Srbiji

Beograd, 03.06.2010.

Delegacija Gej strejt alijanse (GSA) je danas održala sastanak sa državnom sekretarkom Ministarstva kulture Nadicom Momirov. Centralna tema sastanka bio je govor mržnje prema gejevima, lezbejkama, biseksualnim i transrodnim (GLBT) osobama u Srbiji koji se pojavljuje u medijima i načini za njegovo suzbijanje. Takođe, GSA je upoznala državnu sekretarku i sa sudskim procesom koji vodi po Zakonu o informisanju i Zakonu o zabrani diskriminacije.

Ministarstvo kulture je izrazilo spremnost da uspostavi stalni monitoring medija u saradnji sa GLBT organizacijama kako bi se redovno i pravovremeno reagovalo na jezik mržnje kakav je na primer bio prisutan tokom 2009. godine pred Paradu ponosa.

Predstavnici GSA su istakli važnost pozitivnog prikazivanja GLBT populacije u medijima i senzibilisanja šire javnosti, a gospođa Momirov je navela da bi Ministarstvo u saradnji sa pojedinim medijima podržalo emitovanje ovakvih sadržaja.

Takođe, državna sekretarka je izrazila otvorenost Ministarstva za programe podsticaja kvalitetnog informisanja koji bi se bavili GLBT temama, kao i za projekte u oblasti kulture i umetnosti.

Gospođa Momirov je naglasila važnost saradnje između državnih institucija i GLBT organizacija i naglasila da se jedino kontinuiranim zajedničkim radom može doći do poboljšanja statusa GLBT osoba u Srbiji.

Državna sekretarka je takođe izjavila da podržava održavanje Parade ponosa i da će se pojaviti na ovoj manifestaciji ukoliko se bude održala.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube