Sastanak Gej strejt alijanse i Ministra Ljajića

Beograd, 04.06.2010.

Delegacija Gej strejt alijanse (GSA) je danas održala sastanak sa Rasimom Ljajićem, ministrom za rad i socijalnu politiku u Vladi Republike Srbije.

Centralna tema razgovora je bila diskriminacija na radnom mestu po osnovu seksualne orijentacije i načini na koji bi se moglo krenuti u rešavanje ovog problema. GSA je istakla delikatnost ovog problema i činjenicu da je to tema o kojoj tek predstoji ozbiljan razgovor svih uključenih strana i koja iziskuje sistemski pristup i saradnju GLBT organizacija i nadležnih institucija kao što je Ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

Ljajić se složio sa GSA o neophodnosti saradnje na ovom pitanju kako bi se uspešno odredili prioriteti i metodologija rešavanja i kao prvi konkretan korak predložio sastanak GSA sa inspektoratom za rad gde bi se razmenila mišljenja o primeni postojećih zakona kao što su Zakon o radu, Zakon o sprečavanju zlostavljanja na radu i Zakon o zabrani diskriminacije.

GSA je upoznala ministra i sa poteškoćama koje su rezultat nepostojanja sistemske implementacije Zakona o zabrani diskriminacije koja bi podrazumevala edukaciju nadležnih tela i organa o načinima borbe protiv diskriminacije na radnom mestu.

Zajednički zaključak je da ostvarivanju prava GLBT populacije u Srbiji treba prići strateški i kontinuirano raditi na smanjenju homofobije, nasilja i diskriminacije sa akcentom na preventivnom delovanju.

Ministar Ljajić je takođe ocenio da država treba da obezbedi sve uslove za održavanje Parade ponosa kako bi GLBT populacija mogla da ostvari svoje Ustavom garantovano pravo na slobodu okupljanja.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube