Organizatori Parade ponosa pozvali gradske vlasti na saradnju

Beograd, 16.07.2010.

Gej strejt alijansa (GSA) i Queeria – centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti (Kvirija centar), uz podršku Nacionalnog demokratskog instituta (NDI) i holandske Narodne partije za slobodu i ravnopravnost (VVD), su danas u beogradskom Medija centru održale konferenciju za štampu pod nazivom „Uloga gradske vlasti u organizaciji Parade ponosa“.

Na konferenciji su govorili Frank van Dalen – gradski odbornik u Amsterdamu i predsedavajući amsterdamske Parade ponosa, Lazar Pavlović – v.d. predsednika Gej strejt alijanse i Boban Stojanović – predsednik Kvirija centra.

Lazar Pavlović rekao je da je GSA od marta ove godine razgovarala sa predstavnicima parlamentarnih stranaka i državnih institucija, od kojih je dobila podršku za održavanje Parade ponosa.

On je istakao da su sa svim predstavnicima stranaka postigli konsenzus da su diskriminacija i nasilje neprihvatljivi u srpskom društvu i da im je većina obećala podršku za održavanje Parade u Beogradu.

Pavlović je ocenio da je za razliku od prošle, ove godine situacija za održavanje manifestacije bolja i ukazao na nedvosmislenu podršku predsednika države Borisa Tadića.

Prema njegovoj oceni, ove godine je došlo vreme za konkretizaciju te “verbalne podrške”.

Organizatori očekuju od gradskih vlasti Beograda konkretnu logističku podršku za održavanje Parade ponosa – ustupanje prostora, neophodne administracije i komunalne uslove.

Frank van Dalen je uputio poruku vlastima Beograda da omogući održavanje Parade Ponosa.

On je kao neophodne mere kojima gradska uprava Beograda treba da podrži Paradu ponosa naveo davanje dozvola koje su potrebne za taj skup, osiguravanje bezbednosti učesnika i učesnica, materijalnu podršku i, kao najbitniju, političku podršku događaju.

“Ne želimo poklon. Ono što mi želimo i u Holandiji i u Amsterdamu je da, kao i svako drugi, živimo svoj život. Tada će neko reći, onda se ponašajte normalno. O.K. da bih se ponašao normalno, oženiću se sa osobom koju volim, a to je muškarac, a kada šetam sa osobom koju volim, držaću se za ruke sa muškarcem”, rekao je gradski odbornik Amsterdama.

“Održavanje Parade ponosa 2010. godine sagledavamo kao održavanje jednog duha metropole, koji Beograd zaslužuje. Rejting Beograda se popravlja, on postaje sve više otvoren, a verujemo da će održavanjem povorke taj rejting još više skočiti, izjavio je Boban Stojanović.

On je ocenio da Beograd, kao jedna od najvećih prestonica u regionu mora biti otvoren grad, koji podržava sve svoje građane, tako i homoseksualce, u kojem će se svako osećati dobrodošlim bez obzira na veru, naciju ili seksualno opredeljenje.

Stojanović je istakao da bi od održavanja Parade ponosa Beograd imao direktne koristi.

“Kao što zanimljiva arheološka izložba, muzejska zbirka, sportska ili kulturna manifestacija privlače turiste, prijateljska atmosfera prema GLBT populaciji može biti primamljiva za dolazak turista, otvaranje Srbije prema Evropi i svetu i stvaranje pozitivne slike o Beogradu i Srbiji, naveo je Stojanović.

Kao još jedna dobrobit za društvo, je politička, predočio je on, jer kad na red dođu prava GLBT populacije, to znači da su sva ostala ljudska prava zadovoljena.

Lazar Pavlović je na kraju konferencije istakao važnost saradnje državnih institucija, gradskih vlasti i organizatora Parade ponosa. Pavlović je pozvao gradske vlasti u Beogradu da u procesu organizovanja Parade ponosa sarađuju sa organizatorima kako bi ova manifestacija bila uspešna.

Info centar GSA
Kvirija centar

Facebook

Twitter

YouTube