Podrška Odbora za bezbednost Paradi ponosa

Beograd, 21.07.2010.

Članovi skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost podržali su danas održavanje Parade ponosa u Beogradu i najavili da će država učiniti sve da osigura bezbednost skupa.

“Ovde je na ispitu država Srbija i mi ne smemo da dozvolimo da neke manjinske i ekstremne grupe, a to sigurno nije odnos većine srpskog društva prema pitanjima koje vi otvarate, ovaj put odnesu pobedu, Ali i vama i nama je jasno da nad tim grupama ne drži kontrolu ni policija, ni služba državne bezbednosti ni poslanici”, rekao je na sastanku članova Odbora za odbranu i bezbednost i predstavnika Gej strejt alijanse i Kvirija centra u parlamentu predsedavajući Odbora Dušan Bajatović.

“Vi ste samo tražili da se poštuje Ustav i zakon”, rekao je Bajatović na sastanku na kojem nisu prisustvovali predstavnici opozicije, osim na kratko, poslanik Demokratske stranke Srbije.

On je kazao da će te ekstremne grupe imati svoje delovanje, ali da je ovaj put na organima države Srbije da do kraja osiguraju bezbednost skupa.

Bajatović je istakao da vladajuća elita kao i veći deo opozicije podržava održavanje Parade ponosa.

Član Odbora, poslanik DS Konstantin Samofalov, kazao je da je siguran da će Srbija pokazati da je demokratsko i civilizovano društvo.

Poslanik Sandžačke demokratske partije (SDP) Meho Omerović izjavio je da je država “na ispitu” i da se mora poslati poruka građanima da će biti sprečeni ekstremisti i nasilnici u narušavanju bezbednosti skupa “jer ne smeju oni biti jači od države”.

Predstavnici Gej strejt alijanse i Kvirija centra poručili su da Parada ponosa ovaj put mora da bude uspešna, što znači da bezbednost skupa treba sprovesti do kraja.

Mirjana Bogdanović iz Gej strejt alijanse kazala je da nasilje i diskriminacija prema LGBT populaciji ne smeju da budu sredstvo za borbu protiv neistomišljenika.

Ona je dodala da bi Beograd trebalo da ima uspešnu i bezbednu paradu nalik onima u evropskim gradovima, i da ne sme da se ponovi scenario iz prošle godine kada parada nije mogla biti održana.

“Mi smatramo da ove godine Parada ponosa može i mora da bude uspešna, a to znači da mora da bude potpuno bezbedna”, rekla je Bogdanović.

Ona je istakla da je kampanja, kako bi se održala uspešna i bezbedna parade, ove godine počela na vreme i navela da su razgovarali sa svim važnim državnim i političkim činiocima i izrazila zadovoljstvo do sada postignutim u tim kontaktima.

Predstavnik Kvirija centra Boban Stojanović kazao je da će uspešna Parada ponosa popraviti imidž Srbije kako u Evropi, tako i u svetu.

Predstavnik Gej strejt alijanse Lazar Pavlović zatražio je da se u okviru skupštinskog odbora organizuje pododbor ili radna grupa koja bi se bavila pitanjima bezbednosti skupa.

Bajatović je, međutim, kazao da to nije moguće iz tehničkih razloga, pošto je susret sa predstavnicima Gej strejt alijanse bio u formi sastanka, odnosno nije održana sednica odbora na kojoj bi se to pitanje razmatralo.

Članovi Odbora su se umesto toga dogovorili da u radnom telu za potrebe Parade ponosa bude i jedan član tog Odbora, a njihov predstavnik će biti Marko Đurišić iz DS.

Info centar GSA
Kvirija centar

Facebook

Twitter

YouTube