Hitno ispitati i rasvetliti prave motive napada na nemačke državljane

Beograd, 13.08.2010.

Gej strejt alijansa (GSA) najoštrije osuđuje napad na nemačke državljane D.M. (18) i maloletnog P.M. koji se desio juče na Adi Ciganliji u Beogradu.

GSA je zadovoljna brzom reakcijom policije koja je nekoliko sati nakon napada uhapsila Kristijana Živanovića (18) osumnjičenog da je fizički napao mladiće, oteo im lične stvari, a potom nožem zadao teške telesne povrede D.M.

Međutim, ono što GSA posebno zabrinjava su informacije navedene u brojnim medijima o motivima ovog napada u kojima se navodi da je uhapšeni Živanović prilikom saslušanja u policiji kao razlog za napad na nemačke državljane naveo da su mu „delovali kao pripadnici gej populacije“, kao i da je Živanović član mnogobrojnih foruma i grupa na Fejsbuku koje pozivaju na nasilje prema gejevima, lezbejkama, biseksualnim i transrodnim (GLBT) osobama i na sprečavanje Parade ponosa.

Gej strejt alijansi se nakon objavljivanja ovih informacija javilo više pripadnika i pripadnica GLBT zajednice iz Srbije reagujući na ovaj slučaj i pitajući se da li će za policiju i pravosudni sistem mogući motiv napada zasnovan na seksualnoj orijentaciji biti otežavajuća ili pak olakšavajuća okolnost imajući u vidu stepen homofobije, nekažnjivost napada i pretnji i dosadašnje nerešene slučajeve nasilja i diskriminacije nad GLBT osobama.

GSA zato od Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih nadležnih organa zahteva da hitno ispitaju i rasvetle prave motive napada i o tome obaveste javnost, kao i da ovaj slučaj pravovremeno procesuiraju i najstrožije kazne počinioca u skladu sa zakonom. Takođe, s obzirom da postoje indicije da Živanović nije bio sam, GSA zahteva da se hitno pronađu i procesuiraju eventualni saučesnici u ovom napadu.

Pravna služba GSA će takođe zatražiti uvid i dozvolu suda da prati ovaj slučaj u skladu sa Zakonikom o krivičnom postupku a po osnovu javnosti postupaka i statusa lica koje ima opravdani interes da učestvuje u ovom procesu.

Gej strejt alijansa će sa velikim zanimanjem pratiti i dalju kvalifikaciju ovog počinjenog dela od strane policije i tužilaštva s obzirom da, ukoliko je tačna izjava okrivljenog u vezi motiva, onda ovo delo nije samo razbojništvo već i pokušaj ubistva iz niskih pobuda.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube