Da šetamo zajedno za pobedu demokratije

Beograd, 14.09.2010.

Organizacioni odbor (OO) Parade ponosa 2010 želi da se obrati javnosti Srbije, a pre svega Beograda, u vezi sa sve češćim manipulacijama koje se pojavljuju na desničarskim sajtovima i forumima, ali i u pojedinim medijima, a koje predstavljaju zlonamerne pokušaje da se spreči održavanje Parade.

Radi se o pokušajima da se Parada ponosa predstavi kao provokacija, da se taj događaj dovede u vezu sa pitanjima statusa Kosova i NATO integracija, a da se organizatori Parade etiketiraju kao fašisti i, pre svega, kao osobe koje će biti „krive“ za eventualno nasilje kojim im se preti od strane ekstremnih desničara od trenutka objavljivanja datuma Parade.

OO Parade ponosa je ubeđen da građani i građanke vrlo dobro znaju da stavovi prema Kosovu i NATO integracijama nisu teme, a nasilje i fašizam sigurno nisu „vrednosti“ LGBT pokreta u Srbiji, već upravo onih struktura koje nevešto pokušavaju da ih za to optuže.

Organizacioni odbor takođe želi da napomene da je cilj ovogodišnje Parade ponosa miran i dostojanstven skup koji treba da protekne u pozitivnoj atmosferi i na kome će se od države zatražiti hitno smanjenje nasilja i diskriminacije nad LGBT osobama, kao i da je pravo na mirno i nenasilno okupljanje građana i građanki garantovano Ustavom i zakonima Srbije.

OO Parade ponosa takođe želi da podseti javnost da za nasilje i svaku pretnju usmerenu prema LGBT osobama, kao i prema svim drugim građanima i građankama i njihovoj imovini, krivicu snose isključivo nasilnici i njihove ideološke i finansijske mecene. Za Organizacioni odbor propaganda i pretnje usmerene ka Paradi ponosa predstavljaju kontinuitet one ideologije koja ima za cilj da stalno proizvodi nove podele, netrpeljivost, nemire i strah, jer je to klima u kojoj nasilje i kriminal jedino mogu da funkcionišu.

U poslednjih 20 godina „neprijatelji“ i žrtve te retrogradne ideologije bili su svi oni koji su drugačiji, koji misle drugačije i koji zastupaju demokratske vrednosti: i nevladine organizacije i nezavisni mediji i nacionalne manjine i marginalizovane grupe i Dada Vujasinović i Slavko Ćuruvija i Dušan Jovanović i Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović i Zoran Đinđić i Bris Taton i mnogi drugi. Za svoje najveće „neprijatelje“ oni su danas izabrali LGBT populaciju. Zato postavljamo pitanje: ako smo to danas mi, ko će biti sledeći?

Organizacioni odbor Parade ponosa zato poziva građane i građanke Beograda i Srbije da im se pridruže na Paradi ponosa i time pokažu da nasilje i pretnje nasiljem nisu njihov izbor, bez obzira na to kome su upućene.

U godini jubileja demokratskih promena u Srbiji Organizacioni odbor veruje da će se brojni građani i građanke odazvati ovom pozivu i doći u park Manjež 10. oktobra da još jednom zajedno prošetamo ulicama Beograda za konačnu pobedu demokratije i tolerancije.

Organizacioni odbor Parade ponosa 2010

Facebook

Twitter

YouTube