Otvoreno pismo ministru zdravlja

Beograd, 16.09.2010.

Poštovani gospodine Milosavljeviću,

Obraćamo Vam se povodom informacija koje su se pojavile u medijima (dnevni list „Alo“ od 16. septembra 2010. godine, u prilogu) sa zahtevom da hitno pokrenete pitanje i ispitate slučaj dotičnog Miroljuba Petrovića koji se predstavlja kao direktor Instituta za prirodnu medicinu i Centra za prirodnjačke studije, a koji vodi tzv. Centar za lečenje od „homoseksualizma“ i ujedno gradi kliniku na Fruškoj gori u kojoj će se takođe baviti ovom „delatnošću“.

Smatramo da Vas, kao lekara i ministra zdravlja, nije potrebno posebno podsećati na stavove Svetske zdravstvene organizacije i Srpskog lekarskog društva o tome da homoseksualnost nije bolest, već jedan od varijeteta ljudske seksualnosti, te da je pravo na različitost i slobodno izražavanje seksualne orijentacije garantovano ne samo Ustavom Republike Srbije već i mnogim domaćim zakonima.

Ono što nas najviše zabrinjava jeste činjenica da su za bavljenje ovakvom „delatnošću“, koju obavlja dotični Petrović, a posebno za izgradnju i funkcionisanje klinika ovog profila, sigurno potrebne mnoge licence i dozvole koje su, ili bi bar trebale da budu, u nadležnosti Ministarstva zdravlja.

Mi zato od Vas zahtevamo da hitno obavestite javnost o statusu ove i sličnih klinika u Srbiji, ukoliko postoje, tj. da li je Ministarstvo zdravlja omogućilo na bilo koji način izgradnju i funkcionisanje ovakvih klinika i/ili centara, kao i o tome šta je stav Ministarstva zdravlja po ovom pitanju i šta konkretno preduzima da sankcioniše ovakav vid nadrilekarstva kojim se krši sijaset domaćih zakona.

Takođe, pozivamo Vas da se, u skladu sa odgovornošću i ingerencijama funkcije koju obavljate, obratite javnosti Srbije u vezi najveće predrasude koja vlada u našem društvu u kome čak 67% građana prema poslednjim istraživanjima smatra da je homoseksualnost bolest. Smatramo da bi Vaš nastup u javnosti i naučno utemeljeno objašnjenje koje potire ove predrasude  mogli značajno da doprinesu razumevanju položaja LGBT osoba u Srbiji i njihovoj društvenoj inkluziji.

S poštovanjem,

Gej strejt alijansa (GSA)
Kvirija – centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti (Kvirija centar)
Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava (Labris)
Gej lezbejski info centar (GLIC)
Grupa za podršku gej muškarcima iz Novog Sada
Novosadska lezbejska organizacija (NLO)
Queer Beograd
Asocijacija „Duga“ Šabac
Gayten LGBT

Dostavljamo Vam i dodatne izvore informacija:

Zvanična web prezentacija „Centra za lečenje homoseksualizma“
http://www.gaycure.comlu.com

Zvanična web prezentacija „Centra za prirodnjačke studije“
http://www.creation6days.com

Zvanična web prezentacija „Instituta za prirodnu medicinu“
http://www.ipm.netau.net

Zakoni zdravlja
http://www.zakonizdravlja.com

Facebook

Twitter

YouTube