Sigurnosno uputstvo za dolazak na Paradu ponosa 2010

Beograd, 30.09.2010.

Parada ponosa će se održati 10. oktobra 2010. godine u parku Manjež u Beogradu, odakle će se nakon obraćanja gostiju iz zemlje, regiona i inostranstva krenuti u šetnju Nemanjinom, ulicom Kneza Miloša i Masarikovom, a ceo događaj će se završiti žurkom u Studentskom kulturnom centru (SKC).

Organizacioni odbor Parade ponosa 2010, u saradnji sa policijom i drugim državnim institucijama, kao i prijateljima iz zemlje i regiona koji imaju iskustvo u organizovanju velikih javnih skupova na otvorenom i u pokretu, se bavi detaljnim planiranjem bezbednosti Parade ponosa. Vodimo računa o svim osetljivim aspektima Parade i trudimo se da sigurnost događaja bude na maksimalnom nivou.

DA BISMO U TOME USPELI POTREBNA NAM JE TVOJA SARADNJA!

Mi smo svesni svih bezbednosnih rizika Parade i zbog toga ti preporučujemo da se pridržavaš sledećih instrukcija i preporuka:

1. Okupljanje učesnika i učesnica Parade ponosa je u parku Manjež od 10 do 11 časova. Program će početi u 11 časova kada će se zatvoriti svi prilazi skupu. Molimo te da dođeš ranije i da ne kasniš jer svi koji dođu nakon zatvaranja prilaza neće moći da se pridruže Paradi. Takođe, skup će biti zatvoren i tokom šetnje i na žurci, tako da niko neće moći naknadno da se priključi Paradi ni u jednom delu programa.
– Preporuka je da vreme planiraš fleksibilno tako da ostaneš sa nama tokom čitavog programa i da pratiš sva bezbednosna uputstva organizatora i redarske službe. Prilikom ulaska u park Manjež svim učesnicima i učesnicama biće podeljen drugi deo bezbednosnih uputstava koje se odnose na sam skup i bezbedne načine odlaska sa skupa.

2. Neposredno pred Paradu ponosa na sajtu www.parada.rs biće objavljene informacije o preporučenim pravcima za dolazak na Paradu, kao i informacije o prilazima na kojima je moguće ući u park Manjež. U Beogradu će 10. oktobra biti znatno pojačano prisustvo policije po čitavom gradu, jake policijske snage biće organizovane posebno oko mesta održavanja Parade, a neke od ulica u blizini Manježa biće zatvorene.
– Preporuka je da na skup dođeš javnim prevozom i/ili pešice a ne sopstvenim automobilom.
– Takođe, ne preporučuje se dolazak malim ulicama i prečicama, kao ni dolazak u mnogobrojnim grupama.

3. Preporučujemo da, zbog bezbednosti, na skup poneseš što manje stvari sa sobom i dođeš uobičajeno odeven/a. Ukoliko želiš da se za Paradu obučeš na određeni način ili našminkaš, to možeš učiniti kada uđeš u Manjež.
– Preporuka je da na skup dođeš bez vidnih obeležja Parade ponosa ili LGBT pokreta (bedževi, zastave, transparenti, obeležja duginih boja…). Organizacioni odbor će obezbediti promotivni materijal koji će se deliti na skupu.
– Takođe, veoma je važno da ne zaboraviš da skineš sva obeležja Parade odmah po završetku programa (žurke), tj. pre odlaska sa skupa.
– Ukoliko ipak želiš da da doneseš svoju zastavu, baner ili sl. molimo te da nas o tome obavestiš najkasnije do 8. oktobra preko e-maila office@parada.rs kako bi mi preuzeli donošenje na skup i odnošenje tog materijala nakon završetka skupa. Svoj promotivni materijal ćeš moći da preuzmeš kad uđeš u Manjež.

4. Ukoliko dolaziš iz drugog grada ili iz inostranstva ili znaš da neko dolazi iz drugog grada ili iz inostranstva, kako sebe ne bi doveli u rizik zbog nepoznavanja grada i sl. molimo te da nam se obavezno javiš ili da tu osobu uputiš na Organizacioni odbor (office@parada.rs) kako bi mogli da koordiniramo vaš dolazak i na vreme vam prosledimo sve važne informacije u vezi s tim.
– Molimo te da ovo uputstvo proslediš svima za koje znaš da će doći ili razmišljaju da dođu na Paradu. Važno nam je da uputstva o bezbednosti budu dostupna svima, a još je važnije da se svi pridržavamo ovih preporuka. Takođe, sve zainteresovane možeš da uputiš i na sajt Parade ponosa www.parada.rs ili e-mail office@parada.rs . Hvala ti!

5. Sa nama će na Paradi biti i novinari, kamermani i fotografi koji će imati akreditacije PRESS.
– Ukoliko ne želiš da te fotografišu ili da daš izjavu imaš prava da im na to skreneš pažnju.
– Takođe, ukoliko ti želiš da fotografišeš skup, pre toga pitaj osobe koje fotografišeš da li im je to u redu.

6. Toaleti i voda biće dostupni učesnicima i učesnicama Parade ponosa u parku Manjež.
– Preporuka je da na skup ne nosiš hranu ili piće, kao ni bilo šta što može da ugrozi sigurnost učesnika i učesnica jer to nećeš moći da uneseš na skup.

Održavanje Parade ponosa 2010 su do sada podržale mnogobrojne organizacije iz zemlje i inostranstva, državne institucije, političke partije, javne ličnosti, kao i građani i građanke Srbije i drugih zemalja, a mnogi od njih će se i pojaviti na Paradi i šetati zajedno sa nama.

Paradu ponosa 2010 vidimo kao inkluzivan događaj, kao miran, dostojanstven i nenasilan javni skup i mesto gde ćemo svi zajedno pokazati da lezbejke, gejevi, biseksualne i transrodne (LGBT) osobe u Srbiji mogu napokon slobodno i bez straha da šetaju ulicama Beograda uz podršku svojih rođaka, prijateljica i prijatelja, saradnika i svih onih koji se zalažu za ravnopravnost, toleranciju i poštovanje ljudskih prava. Paradu ponosa ne vidimo kao naš krajnji cilj već kao sredstvo kojim ćemo državi i društvu skrenuti pažnju na probleme sa kojima se LGBT populacija u Srbiji svakodnevno suočava.

Veoma nam je važno da i ti svojim ličnim prisustvom podržiš Paradu i da 10. oktobra svi zajedno pošaljemo poruku mira, ravnopravnosti i tolerancije.

Hvala ti na razumevanju i saradnji!

Vidimo se 10.10.’10. u 10h

Organizacioni odbor Parade ponosa 2010

Facebook

Twitter

YouTube