Stranke da pozovu na sprečavanje nasilja na Povorci

Beograd, 10.09.2010.

Gej strejt alijansa (GSA) smatra da je od izuzetne važnosti za LGBT osobe u Srbiji da Povorka ponosa bude bezbedna i da celokupan događaj protekne bez nereda i nasilja.

Ovogodišnja Povorka ponosa će svakako biti merilo stepena tolerancije i nivoa proevropskih vrednosti u državi i društvu, a njen uspeh i bezbednost treba da pošalju pozitivnu poruku, kako LGBT populaciji u Srbiji tako i celom svetu, da su svi građani i građanke u Srbiji jednaki i slobodni da koriste svoja Ustavom i Zakonima zagarantovana prava.

Gej strejt alijansa u potpunosti uvažava izjave i obećanja Ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića i Ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića da će policija i država preduzeti sve da Povorka ponosa bude bezbedna, kao i njihove napore da ova obećanja sprovedu u delo.

Međutim, GSA smatra da je ovaj događaj važan i za sve druge nosioce društvene i političke odgovornosti u Srbiji i da njihovi stavovi i aktivnosti povodom održavanja Povorke ponosa mogu biti od presudnog značaja da se mogućnost eventualnog nasilja nad učesnicima Povorke svede na što manju meru.

GSA zato poziva sve političke stranke u Srbiji da svojim biračima, članstvu i partnerskim organizacijama upute jasnu i nedvosmislenu poruku da Povorka ponosa treba da protekne bez nasilja i nereda i da su ovakvi mirni i nenasilni skupovi legitimno sredstvo borbe za prava svih građana i građanki pa tako i LGBT osoba u Srbiji.

Gej strejt alijansa očekuje i od konzervativnih političkih stranki koje ne podržavaju LGBT populaciju kao što su na primer Srpska napredna stranka, Demokratska stranka Srbije, Nova Srbija i druge, da pokažu svoju političku zrelost i svojim biračima takođe upute takvu poruku.

Nasilje ne sme biti priznato i legitimisano kao sredstvo za iskazivanje neslaganja i način borbe protiv neistomišljenika i političkih protivnika, te GSA želi da veruje da će se oko ovoga složiti sve političke stranke u Srbiji i uputiti poziv svojim biračima i članstvu da Povorka ponosa protekne u duhu tolerancije, mirno i bez nasilja.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube