Demokratski politički forum: Okrugli sto “Društvo i država protiv nasilja”

Beograd, 22.10.2010.

Celokupno društvo se mora uključiti u problem nasilja, ali mora postojati i politička volja i rešenost države da se suoči sa problemom, rečeno je između ostalog, na debati “Društvo i država protiv nasilja”, koju je u petak, 22. oktobra 2010. ogranizovao Centar za demokratiju, u saradnji sa Fridrih Ebert fondacijom.

Predsednik Centra za demokratiju Dragoljub Mićunović rekao je da je nedavno održana “Parada ponosa” bila test da li je država sposobna da obezbedi vladavinu prava i omogući poštovanje zakona koji je jednak za sve. Mićunović je dodao da treba ohrabriti i građane da se suprotstave nasilju.

– Ovde sam kao jedan od 250 poslanika da kažem da ćemo braniti vladavinu prava i pozivati državu da je brani. Građani treba da su solidarni u odbrani ljudskih prava i principa tolerancije, rekao je Mićunović.

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić objasnio je da se borba protiv nasilja odvija na dva koloseka: pokretanjem inicijative kod Ustavnog suda da se zabrane određene organizacije, kao i krivično-pravnim postupcima protiv počinilaca krivičnih dela, dodavši da je krug ljudi koji su ugroženi mržnjom jako širok, od ugroženih grupa, do osoba koje su predmet nasilja samo zbog svoje genijalnosti.

Izvršni direktor Građanskih inicijativa Miljenko Dereta konstatovao je da je Srbija društvo koje je ogrezlo u nasilju i koje je legitimisalo nasilje, a da je država često pribegavala kompromisima.

– Očigledno je da sistem ne štiti građane od nasilja, ali šta reći kada godinama gledamo nasilje u Skupštini? Sa kim država pregovara? Sa navijačima. Od njihove dobre volje zavisi hoće li biti derbija ili ne, rekao je Dereta i dodao se u borbi protiv nasilja mora izaći sa zajedničkom strategijom svih delova društva.

Zoran Dragišić, sa Međunarodnog instituta za bezbednost, istakao je da je “parapolitičko podzemlje”, koje stoji iza nedavnih nereda odlično organizovano, sa vrhunskim stručnjacima za bezbednost i marketinškim timovima koji jako dobro rade svoj posao, a imaju i finansijsku podršku.

– Bris Taton je pao kao žrtva neodržane gej parade prošle godine, rekao je Dragišić, zaključivši da je jedna od slabosti u obračunu sa takvim strukturama obaveštajno-bezbednosni sistem, koji je prva karika u lancu bezbednosti.

U debati su učestvovali: Gordana Pualić (Ministarstvo pravde), Jan Litavski (Forum za bezbednost i demokratiju), Milan Jovanović (Forum za bezbednost i demokratiju), Natalija Mićunović (Uprava za rodnu ravnopravnost), Zlatko Nikolić (Institut za kriminološka i sociološka istraživanja), Dobrivoje Radovanović (Fasper), Branislava Knežić (Institut za kriminološka i sociološka istraživanja), Lazar Pavlović (Gej strejt alijansa), Dušan Zlokolica (Mladi protiv nasilja), Tamara Janić (FRACTAL), Zoran Stojadinović (Sportski žurnal), Tatjana Stojić (Fond za otvoreno društvo), Marinko Vučinić (BOŠ), Ana Batričević (Institut za kriminološka i sociološka istraživanja), Nevena Jovanović (BOŠ), Božo Prelević (LEX), Vladimir Vuletić (Filozofski fakultet), Miroslav Hadžić (Fakultet političkih nauka), Vuk Stambolović (Institut za socijalnu medicinu), Ana Kosovac (Ministarstvo omladine i sporta), Zoran Misić (MUP Srbije), Nenad Dikić (Atidoping agencija), Aleksandar Ranković, Ivan Miletić (Serbian City Club, London), i drugi.

Okrugli sto je deo projekta Demokratski politički forum, koji vodi Centar za demokratiju u saradnji sa Fridrih Ebert Fondacijom.

(Politickiforum.org)

Facebook

Twitter

YouTube