“Pokaži mu da on nije Srbija” – kampanja protiv nasilja

Beograd, 20.10.2010.

Mladi protiv nasilja pokrenuli su kampanju “Pokaži mu da on nije Srbija”, zahtevajući od države i nadležnih institucija da se odlučno suprotstave huliganskom ponašanju na ulicama Srbije, poručili su danas učesnici kampanje protiv nasilja.

Poznati glumci, koji su se uključili u kampanju omladine, apelovali su na konferenciji za novinare, koja je održana u trolejbusu, polomljenom u neredima 10. oktobra na ulicama Beograda, tokom Parade ponosa, na državne organe i građane da se uključe u borbu protiv nasilja.

“Država mora da reaguje. Ovaj terorizam koji se desio u Beogradu, kao neka vrsta državnog udara, opet je na Srbiju, posle nekoliko hiljada puta, bacio senku”, izjavio je glumac Ivan Jeftović.

Klinci koji imaju problema sa snagom neka idu van grada da kopaju, nađite rešenje, poručio je on. On je naglasio da će Mladi protiv nasilja iz dana u dan od države tražiti informacije kako se suzbija nasilje i kako se procesuiraju nasilnici.

“Ali ne nominalno da se zalažu, već konkretne odgovore- Ko je izudarao ovu trolu? Udarite svakog po džepu ko neodgovorno troši budžetska sredstva, ova trola je naša i ova kaldrma je naša i ovaj grad, ovo je naša zemlja”, istakao je Jeftović.

Glumac Marko Živić je ukazao na nasilje, koje potiče iz porodice i apelovao da svako u svojoj porodici reši problem nasilja. On je apelovao i na ljude na funkcijama da shvate ozbiljnost svojih položaja i svoju odgovornost.

Apelujem na njih da shvate da su tu gde su, zbog nas i da su prihvatili obaveze, koje te funkcije nose, rekao je Živić.

Glumac Branislav Trifunović je ocenio da je devedesetih godina Srbija izgubila kulturološku i socijalnu bitku zbog straha.

“Sad se strah ponovo pojavio i kad god strah zavlada u Srbiji se rađaju mračne sile i dešavaju se grozne stvari. Ja sam ovde da bih pokazao da nemamo čega da se bojimo, već da jasno i glasno kažemo da smo protiv bilo kakvog nasilja”, rekao je Trifunović.

On je ocenio da je državni sistem dozvolio da se slične stvari dešavaju i da država godinama nije uspela da se obračuna sa nasiljem, ne samo zakonima, već ni obrazovanjem, niti ponudom mladim ljudima, kao zamenom za agresiju.

Predstavnica Mladih protiv nasilja Jelena Milinović je rekla da je cilj kampanje da pozovu sve građane i sve institucije Srbije na odgovornost.

Ona je istakla da će Mladi protiv nasilja, koristeći Zakon o dostupnosti informacija, istraživati šta državni organi rade u hapšenju i kažnjavanju svih huligana koji su razbijali Beograd i Đenovu.

(FoNet)

Facebook

Twitter

YouTube