GSA pozvala DS i SPS da revidiraju svoje stranačke programe

Beograd, 03.12.2010.

Gej strejt alijansa (GSA) uputila je danas poziv Demokratskoj stranci (DS) i Socijalističkoj partiji Srbije (SPS) da na svojim predstojećim stranačkim skupštinama revidiraju svoja programska i druga važna stranačka dokumenta u skladu sa evropskim standardima u poštovanju ljudskih prava i u njih uvrste antidiskriminacione odredbe koje se tiču LGBT populacije i drugih manjinskih grupa.

GSA smatra da bi korišćenje preciznih termina kao što su „seksualna orijentacija“, „LGBT populacija“, „rodni identitet“ i sl. u stranačkim dokumentima, kao i jasno određenje protiv nasilja i diskriminacije ove populacije u njima, značajno doprinelo smanjenju homofobije i inkluziji LGBT osoba.

Poštovanje ljudskih prava je bitno političko pitanje a ove dve vladajuće stranke treba da imaju vodeću ulogu u implementaciji Zakona o zabrani diskriminacije, zastupanju manjinskih prava i promociji tolerancije, kako među građanima Srbije, tako i među svojim članstvom.

GSA očekuje da će DS i SPS prepoznati ovu potrebu i da će, kao političke stranke koje teže poštovanju evropskih vrednosti i vrednosti Socijalističke Internacionale, uvažiti ovaj poziv i revidirati svoja stranačka dokumenta.

Takođe, Gej strejt alijansa poziva ove, ali i sve ostale političke stranke da u narednom periodu obrate posebnu pažnju na razvoj svojih antidiskriminacionih politika i dokumenata koji se odnose na LGBT populaciju i druge manjinske grupe i uvrste ih u svoje stranačke i predizborne programe.

GSA će i ubuduće raditi monitoring programskih i drugih dokumenata svih parlamentarnih političkih stranaka i upućivati im slične pozive pre njihovih narednih skupština.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube