GSA: Saopštenje za javnost

Beograd, 28.02.2011.

Gej strejt alijansa (GSA) želi da obavesti javnost da je informacija koju je 28. februara 2011. godine u svom saopštenju objavila organizacija SNP Naši 1389, kao i pojedini mediji, u potpunosti netačna.

Naime, SNP Naši 1389 u spomenutom saopštenju tvrdi da je suđenje Miši Vaciću, članu Upravnog odbora ove ekstremističke organizacije, zakazano za 28. februar odloženo zbog nedolaska gej aktiviste Borisa Milićevića koji se nije pojavio na suđenju iako je pozvan od strane suda.

GSA napominje da Boris Milićević nije pozvan kao svedok u ovom sudskom procesu na jučerašnjem ročištu, već su pozvani zakonski predstavnici/e Gej strejt alijanse koji su se sudskom pozivu uredno odazvali i bili su prisutni u sudnici. Na ovo suđenje su u svojstvu svedoka pozvani predstavnici/e organizacija Gej strejt alijansa i Labris, a kako Boris Milićević već skoro godinu dana nije više funkcioner GSA, sudski pozivi su u slučaju Gej strejt alijanse uručeni na imena predsednika i izvršne direktorke, koji su se, kako je već spomenuto, odazvali pozivu.

Jučerašnje ročište u postupku protiv Miše Vacića, koji je optužen za širenje rasne i druge diskriminacije za vreme organizovanja Povorke ponosa 2009. godine i nedozvoljeno držanje oružja, je odloženo za 7. april tekuće godine upravo na zahtev optuženog a iz razloga nedolaska njegovog branioca zbog štrajka Advokatske komore Beograda. Prisutni predstavnici/e LGBT organizacija su od strane sudije Ivane Ramić usmenim putem ponovo pozvani na sledeće ročište za koje se Gej strejt alijansa nada da će se napokon i održati.

Takođe, po izlasku iz zgrade Palate pravde, prisutne LGBT aktiviste i aktivistkinje je sačekala gomila homofobičnih uvreda i pretnji od strane mnogobrojnih članova SNP Naši 1389 koji su se okupili prvo ispred sudnice a zatim i ispred zgrade Palate pravde.

Optuženi Miša Vacić je uz molbu za odlaganje suđenja od sudije zatražio i da se ročište zakazano za 7. april održi u većoj sudnici kako bi mogli da prisustvuju svi zainteresovani, iz čega se može zaključiti kako će ovo suđenje izgledati i kakvim će sve pritiscima i uvredama biti izloženi LGBT aktivisti koji svedoče u ovom sudskom postupku. GSA zato zahteva od svih nadležnih organa da obezbede red na suđenju i zaštite svedoke od uvreda, pretnji i svakog drugog napada.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube