GSA i Labris pozvali ministra Jeremića da u UN podrži usvajanje izjave o okončanju nasilja nad LGBT osobama

Beograd, 18.03.2011.

Gej strejt alijansa (GSA) i Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava pozvale su danas ministra spoljnih poslova Republike Srbije Vuka Jeremića da podrži zajedničku Izjavu o okončanju nasilja i kršenja ljudskih prava na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta (Izjava) koja će 22. marta 2011. godine biti dostavljena Savetu za ljudska prava Ujedinjenih Nacija.

GSA i Labris su deo šire svetske mreže organizacija koje trenutno rade na usvajanju gore pomenute Izjave koja je od velikog značaja za sigurnost LGBT osoba i smanjenje nasilja i diskriminacije nad njima na globalnom nivou.

Kako se navodi u pismu ministru Jeremiću, LGBT osobe su u mnogim zemljama, pa tako i u Srbiji, jedna od najugroženijih manjinskih grupa koja je svakodnevno izložena mnogobrojnim problemima kao što su izuzetno visok nivo homofobije na raznim društvenim nivoima, nasilje, diskriminacija i govor mržnje. Ovi problemi se više ni u Srbiji, a ni globalno, ne mogu i ne smeju ignorisati i držati kao nevažno i nepostojeće društveno i političko pitanje.

Jedan od važnih koraka za uspostavljanje efikasnih mehanizama za prevenciju i smanjenje nasilja nad osetljivim grupama, kao i za izjednačavanje njihovih prava i poboljšanje kvaliteta njihovih života, svakako jesu afirmativni politički okviri oličeni u deklaracijama, preporukama i izjavama koji nailaze na razumevanje i veliku podršku širom Evrope i sveta i koji se donose u važnim međunarodnim institucijama.

GSA i Labris su zato pozvale ministra Vuka Jeremića da u ime Države Srbije podrži usvajanje zajedničke Izjave o okončanju nasilja i kršenja ljudskih prava na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta u UN i time pokaže da je Srbija spremna da pokrene sistemski proces poboljšanja statusa LGBT populacije i omogući LGBT osobama korišćenje njihovih prava.

Gej strejt alijansa
Labris – organizacija za lezbejska ljudska prava

Facebook

Twitter

YouTube