GSA: Još uvek minimalne kazne za nasilje

Beograd, 20.04.2011.

Gej strejt alijansa (GSA) smatra da su danas izrečene presude članovima i simpatizerima ekstremističke desničarske organizacije Obraz izuzetno male u odnosu na količinu nasilja i agresivnosti tokom Parade ponosa 2010. i uzimajući u obzir da su za dela za koja se terete u Krivičnom zakonu predviđene kazne do 12 godina zatvora.

Viši sud u Beogradu je danas članovima i simpatizerima Obraza izrekao prvostepene presude od šest meseci do godinu i po dana zatvora, dok je lider te organizacije Mladen Obradović kažnjen sa dve godine zatvora zbog organizovanja nasilja tokom Parade ponosa 10. oktobra 2010. godine. Nakon izricanja presude su svi pušteni na slobodu do izricanja pravosnažne presude.

Iako je ova presuda svakako važna zato što je njome prvi put u Srbiji izrečena kazna zbog organizovanog nasilja i diskriminaciju nad LGBT populacijom, GSA smatra da su izrečene prvostepene kazne veoma male i neadekvatne u odnosu na iskazane pretnje i agresivnost prema LGBT populaciji pre i tokom Parade. Podsećamo javnost da je nasilje za vreme Parade ponosa za posledicu imalo povređivanje oko 150 policajaca, napade na sedišta političkih stranaka, državne institucije, medije, kao i ogromnu materijalnu štetu koja je tom prilikom naneta.

GSA će konačan stav o presudi imati nakon njene pravosnažnosti ali izražava zabrinutost da bi te kazne u drugostepenom postupku mogle biti još manje i svedene na simboličan nivo.

Predstavnici i predstavnice GSA su prisustvovali današnjem izricanju presude gde su ponovo bili predmet uvreda i raznih psovki od strane prisutnih članova i simpatizera Obraza kao što je to bio slučaj i suđenju Miši Vaciću, lideru SNP Naši 1389.  Međutim, danas su se u više navrata mogle čuti i mnogo oštrije i ozbiljnije pretnje predstavnicima GSA poput „Zaklaćemo te!“, „Ubićemo te!“ i sl. na koje nije reagovao niko od prisutnih nadležnih organa.

Za GSA je takođe izuzetno zabrinjavajuća i činjenica da su izricanju današnje presude, u znak podrške članovima i simpatizerima Obraza, prisustvovali i narodni poslanici i predstavnici političkih stranaka Nove Srbije i Srpske radikalne stranke (SRS), koji su u sudnicu došli sa standardnim bedževima sa likom Vojislava Šešelja.


Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube