Suđenje Miši Vaciću ponovo odloženo

Beograd, 07.04.2011.

Gej strejt alijansa (GSA) želi da obavesti javnost da je suđenje Miši Vaciću, jednom od lidera desničarske organizacije SNP Naši 1389, zakazano za danas u Prvom osnovnom sudu u Beogradu ponovo odloženo na zahtev branioca okrivljenog.

Naime, branilac okrivljenog Aleksandar Đorđević je neposredno pre otpočinjanja rada po predmetu sudiji dostavio pisani zahtev za odlaganje suđenja uz obrazloženje da je on ujedno angažovan u ekstradicionom postupku Božidara Vučurevića na osnovu poternice koju je za njim raspisala Hrvatska zbog ratnih zločina počinjenih tokom bombardovanja Dubrovnika 90-ih, te zbog preklapanja termina ta dva postupka on nije u mogućnosti da prisustvuje ovom suđenju i svom branjeniku Miši Vaciću obezbedi adekvatnu pravnu pomoć.

Sudija Ivana Ramić je uvažila zahtev branioca okrivljenog Miše Vacića i zakazala novo ročište za 13. jun 2011. godine, uz napomenu da je i prethodno ročište zakazano za 28. februar odloženo zbog štrajka Advokatske komore Beograda i da ona neće dozvoliti odlaganje sledećeg ročišta bez obzira na prisustvo ili neprisustvo okrivljenog ili njegovog branioca, s obzirom da se radi o tzv. skraćenom postupku i da joj zakon dozvoljava tu mogućnost.

Današnjem suđenju su se, kao i na prošlom ročištu, u svojstvu svedoka odazvali i predstavnici i predstavnice Gej strejt alijanse i Labrisa. Suđenju su u znak podrške prisustvovali i mnogobrojni članovi i članice ovih organizacija, LGBT aktivisti i aktivistkinje i prijateljice i prijatelji iz drugih nevladinih organizacija.

Podsećamo javnost da se postupak protiv Miše Vacića vodi na osnovu optužnice za širenje rasne i druge diskriminacije za vreme organizovanja Povorke ponosa 2009. godine (Krivični zakon, član 387) i nedozvoljeno držanje oružja. Ovo je prvi put u domaćoj sudskoj praksi da se neko od predstavnika ili članova desničarskih ekstremističkih organizacija tereti po osnovu člana 387 KZ-a zbog nasilja i diskriminacije prema LGBT osobama.


Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube