Ponovo odloženo suđenje Miši Vaciću – Neutemeljena odluka sudije i pasivan odnos tužilaštva

Beograd, 13.06.2011.

Gej strejt alijansa (GSA) želi da obavesti javnost da je suđenje Miši Vaciću, jednom od lidera desničarske ekstremističke organizacije Naši 1389, danas ponovo odloženo na zahtev odbrane.

GSA podseća da je sudija Ivana Ramić prilikom prošlog odlaganja glavnog pretresa 7. aprila 2011. godine napomenula da će da će insistirati da se sledeće (tj. današnje) ročište održi s obzirom da je odbrana okrivljenog prethodno više puta odlagala ročišta uz razne izgovore.

Današnje suđenje je odloženo ponovo na zahtev odbrane koja je pokušala da ospori legalitet pozvanog svedoka Lazara Pavlovića, predsednika GSA. Naime, odbrana je tvrdila da Pavlović nema dokaz da je baš on ovlašćen da predstavlja organizaciju (GSA) i da treba da dostavi ovlašćenje od GSA da je on izabran da je predstavlja u ovom slučaju.

GSA je nakon te primedbe sudiji, odbrani okrivljenog i tužilaštvu na licu mesta dostavila sva dokumenta (rešenja Agencije za privredne registre – APR) koja dokazuju da je Lazar Pavlović ovlašćeno lice i zakonski zastupnik GSA u skladu sa Zakonom o udruženjima i Statutom GSA.

Međutim i pored toga, na dalje insistiranje odbrane i uz potpuno pasivan odnos tužilaštva, sudija je donela odluku da ročište ponovo odloži za 5. septembar 2011. i obavezala je Lazara Pavlovića da dostavi ovlašćenje od strane GSA o predstavljanju organizacije u ovom sudskom procesu.

GSA smatra da je ovakva odluka suda najblaže rečeno zakonski neutemeljena s obzirom na Zakon o udruženjima u kome su definisana prava i obaveze zakonskog zastupnika udruženja, kao i da je GSA podnela dokaze iz APR iz kojih se jasno vidi da je Lazar Pavlović ovlašćeno lice za zastupanje Gej strejt alijanse. Ova odluka je u mnogo čemu i paradoksalna jer će ovlašćenje Lazaru Pavloviću koje će GSA naknadno dostaviti sudu biti potpisano upravo s njegove strane s obzirom da je on, kao što je već rečeno, zakonski zastupnik GSA.

GSA se zato pita da li sudstvo u Srbiji može tumačiti postojeće zakone po slobodnom nahođenju ili se pozivati na njih selektivno, a pre svega da li uopšte postoji volja da se suđenje Miši Vaciću napokon održi?

Podsećamo javnost da se postupak protiv Miše Vacića vodi na osnovu optužnice za širenje rasne i druge diskriminacije za vreme organizovanja Povorke ponosa 2009. godine (Krivični zakon, član 387) i nedozvoljeno držanje oružja. Ovo je prvi put u domaćoj sudskoj praksi da se neko od predstavnika ili članova desničarskih ekstremističkih organizacija tereti po osnovu člana 387 KZ-a zbog nasilja i diskriminacije prema LGBT osobama.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube