Gej strejt alijansa na Beogradskom sajmu organizacija civinog društva

Beograd, 02.06.2011.

Aktivisti i aktivistkinje Gej strejt alijanse (GSA) su danas na štandu GSA u okviru beogradskog Sajma organizacija civilnog društva (Sajam OCD) razgovarali sa grañanima i grañankama o položaju LGBT populacije u Srbiji i delili promotivni materijal koji se odnosi na argumente protiv najčešćih predrasuda o ovoj populaciji.

Prvog dana Sajma štand GSA su posetili Meri Vorlik, ambasadorka SAD u Beogradu, Danko Runić, direktor Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Grada Beograda, Dejan Ranñić, predsednik Radne grupe za poboljšanje bezbednosti u Gradu Beogradu, kao i mnogobrojni grañani i kolege i koleginice iz nevladinog sektora.

Štand GSA je posetio i Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) i narodni poslanik, koji je ovom prilikom popunio pristupnicu u članstvo Gej strejt alijanse što je naišlo na veliko oduševljenje prisutnih aktivista i aktivistkinja GSA.

Na tabli na kojoj su posetioci štanda GSA mogli da ostave poruke LGBT populaciji moglo se pročitati: „Ne predajte se“, „Ja sam strejt i podržavam ih, a ti?“, „Ako je moja porodica mogla da preispita svoj stav i promeni mišljenje, svi mogu! Samo napred!“. Ambasadorka Vorlik je napisala „Sve najbolje u mesecu ponosa LGBT osoba i u godinama koje dolaze“, dok je Čedomir Jovanović napisao „Budite jaki“.

GSA je takoñe u okviru Sajma organizovala i panel diskusiju „Uloga obrazovnog sistema u inkluziji manjinskih grupa“ na kojoj su govorile Borislava Maksimović i Sanja Miloradović, predstavnice Ministarstva prosvete i nauke, Emila Spasojević, iz kancelarije Poverenice za ravnopravnost, Sandra Čaušević, nastavnica i Ivana Pražić, članica Radne grupe za inkluzivno obrazovanje.

Dvodnevni Sajam OCD drugu godinu za redom organizuje Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima Grada Beograda sa ciljem da se nevladine organizacije predstave, kako grañanima Beograda, tako i kolegama iz civilnog sektora, predstavnicima lokalne samouprave i državnih institucija, donatorskoj zajednici i medijima.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube