Incident u sred dana na ulici u centru Beograda – država mora sistemski da se obračuna sa nasiljem nad LGBT populacijom

Beograd, 23.07.2011.

Gej strejt alijansa (GSA) izražava najdublju zabrinutost zbog napada na gej mladića koji se 18. jula 2011. godine dogodio oko 14h u Nemanjinoj ulici, jednoj od centralnih beogradskih ulica.

Đ.I. (21) je hodao ulicom ka obližnjoj stanici gradskog prevoza, kada su mu iz pravca parka koji se nalazi u neposrednoj blizini prišla tri nepoznata muškarca i zaustavila ga, navodno tražeći mu cigaretu. Međutim, odmah zatim su počeli da viču i da mu prete izgovarajući najuvredljivije homofobične psovke. Nakon što su krenuli ka njemu da ga fizički napadnu, Đ.I. je, iako veoma uplašen, uspeo da se odmakne i iz torbe izvadi mobilni telefon da bi pozvao policiju. Ovo je zaustavilo napadače koji su još neko vreme stajali okrenuti ka njemu i iz sveg glasa skandirali „Ubi pedera“ a zatim su pobegli u suprotnom pravcu.

GSA upozorava na činjenicu da su napadači na Đ.I. pokazali istu operativnu matricu koju su u svojim pretnjama i fizičkim napadima na LGBT osobe nebrojeno puta do sada i godinama unazad pokazivali pripadnici više desničarskih ekstremističkih organizacija koje još uvek deluju u Srbiji.

GSA zato smatra da incidenti poput ovog pokazuju neefikasnost mera koje je do sada država preduzimala na smanjenju nasilja nad LGBT osobama. To se ogleda kako u blagim kaznama koje su izrečene organizatorima i akterima nasilja tokom Parade ponosa u Beogradu prošle godine tako i u nepostojanju i nesprovođenju sistemskih rešenja za suzbijanje nasilja i diskriminacije prema LGBT osobama u svakodnevnom životu.

GSA poziva sve nadležne državne organe da neodložno i efikasno krenu u sistemsku borbu protiv nasilja čija su meta i LGBT osobe, ali i svi drugi građani našeg društva. Više ne može biti dovoljno deklarativno osuditi nasilje ili izreći simbolične kazne za povređivanje velikog broja policajaca, pokušaj linča nad učesnicima Parade ponosa i rušenje Beograda, već sankcije moraju biti pravovremene i adekvatne učinjenom delu.

Info centar GSA

Facebook

Twitter

YouTube